Kopenhagen

 

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en ligt grotendeels op het Deense eiland Seeland en gedeeltelijk op het eiland Amagar. Tussen Kopenhagen en Malmö in Zweden ligt de zeestraat Øresund (Sont), de twee steden zijn met elkaar verbonden door de acht kilometer lange Øresundsbron (Sontbrug). De brug is een dubbeldeksbrug voor auto- en treinverkeer. De binnenstad van Kopenhagen is het oudste deel van de stad en met bezienswaardigheden en winkels.

 

 

In de hele stad zijn veel fietspaden en mooie parken, rond de stad ligt de Groene fietsroute (den grønne sti). Op circa een kwartier fietsafstand van de stad liggen drie stranden in het Amagar strandpark, het zijn brede zandstranden en ze hebben een Blauwe Vlag. Rond de stad ligt een ring van vestingwerken met  mooie en eeuwenoude zeeforten zoals de forten: Flakfortet, Middelgrundsfortet en Trekroner.

 

Nyhavn

 

 

De sprookjesschrijver Hans Christian Andersen woonde in de wijk Nyhavn in Kopenhagen, de kleurrijke huizen in de wijk zijn Deens cultureel erfgoed. Er varen rondvaartboten van Nyhavn door de kanalen en langs monumentale gebouwen. In de haven van Kopenhagen is een gedenkteken aan Andersen opgericht, vernoemd naar het sprookje “De kleine zeemeermin”. Vlak bij de zeemeermin staat de fontein van Gefion, het is het grootste monument van Denemarken. Volgens de mythe zou door de Gefion het eiland Seeland zijn ontstaan.

 

Strøget

 

Strøget is het bekendste en langste voetgangers-gebied in Kopenhagen, het is een winkelgebied

en er zijn veel pleinen. In het winkelgebied zijn modemerken in elke prijsklasse te vinden en er zijn veel straatartiesten. Het gebied begint bij het stadhuisplein en loopt via de pleinen: Frederiksberggade, Gammel Torv, Ny Torv, Vimmelskaftet, Amagertorv en Østergade.

 

 

Frederiksstaden

 

De wijk Frederiksstaden in Kopenhagen is Deens cultuurerfgoed, er is veel gebouwd in Rococo stijl. In de wijk staan onder meer: het Amalienborg Paleis (het winterverblijf van de Deense Koninklijke familie), met om 12:00 de wisseling van de wacht. De Frederiks kerk, het Frederiks ziekenhuis (nu een museum) en de nieuwe opera van Kopenhagen.

 

Er zijn twee pretparken in Kopenhagen: Dyrehavsbakken en Tivoli. Het Dyrehavsbakken wordt meestal “Bakken” genoemd en het is het oudste pretpark van de wereld. Het park ligt in een bosrijke omgeving en er zijn veel attracties, het bekendst zijn de achtbanen. De Rutschenbanen, een houten achtbaan, uit 1932, is de oudste achtbaan. Er zijn ook drie shows per dag met de witte clown Pierrot. In het centrum van de stad, tussen het centraal station en het stadhuisplein ligt het pretpark de Tivoli Gardens, hier staat het oudste nog werkende reuzenrad van de wereld. In het park zijn, zowel overdag als in de avonduren, ook verschillende podiumkunsten te zien.

 

Musea

 

Het Nationaal Museum van Denemarken (Nationalmuseet) in Kopenhagen is het grootse cultuurhistorisch museum van het land. Het Ny Carlsberg Glyptotek museum is opgericht door de eigenaar van bierbrouwerij Carlsberg, er zijn veel beeldhouwwerken te zien.

 

 

Aan de oever van de Golf van Øresund (Sont) in Humlebæk, 35 kilometer ten noorden van Kopenhagen ligt het Louisiana Museum of Modern Art. Het Moderne Kunst Museum is het meest bezochte museum van Denemarken. Binnen zijn wisselende collecties te zien van moderne kunst maar het meeste bekende is de beeldentuin van het Louisiana museum, aan zee en tussen het groen.

 

De tuin wekt de suggestie van een doolhof  zodat de bezoeker altijd geprikkeld wordt om te kijken welke sculptuur er achter de volgende struik te zien is.

 

Kopenhagen heeft een ruime keus in goede en betaalbare hotels in het centrum. Er zijn verschillende manieren om in Kopenhagen te komen. Wist je dat er ook een directe treinverbinding is tussen Amsterdam en Kopenhagen. Ga met de trein naar Kopenhagen zodat je bewust met de natuur omgaat!