Ribe

 

Ribe ligt in het zuidwesten van Denemarken en in het westen van het schiereiland Jutland. Ribe is de oudste nog bestaande stad van Denemarken en de oudste stad van heel Scandinavië. De stad is gebouwd aan het begin van de achtste eeuw en was tot aan het einde van de vijftiende eeuw een belangrijke handelsstad.

 

 

Het is een sfeervolle kleine stad met smalle straatjes en mooie gebouwen zoals de Ribe Domkerk en ambachtelijke huizen. Elke avond vanaf 1 mei tot 15 september kan je meelopen met de nachtwaker van Ribe. De nachtwaker trekt net als vroeger zingend door de stad om de bewoners te vertellen dat het bedtijd is en dat ze veilig kunnen gaan slapen.

 

Bezienswaardigheden Ribe

 

De Ribe Domkerk of de Kathedraal van Ribe werd gebouwd in de Vikingtijd in de negende eeuw als de eerste christelijke kerk van Denemarken. De Dom van Ribe is het best bewaarde romaanse gebouw van Denemarken. De Dom heeft een romaanse koepel boven het dwarsschip, de zware toren aan het langschip werd opgericht als verdedigingstoren. De toren is open voor bezoekers en na de beklimming van de toren is er een schitterend uitzicht op de omgeving.

 

 

De Sint Catharina kerk werd opgericht in 1228 en gewijd aan Catharina van Alexandrië maar het grootste gedeelte van de huidige Sint Catharina kerk is gebouwd tussen 1433 en 1450. Het is een Deense volkskerk en een kloosterkerk in romaanse stijl. Het is een van de best bewaarde kloosters van Denemarken. De kerk heeft een mooi interieur met een indrukwekkend altaar en preekstoel.

 

Aan de westkant van de stad liggen de restanten van het oude kasteel Riberhus op een burchtheuvel met rondom een kasteelgracht. Het kasteel Riberhus werd gebouwd in de twaalfde eeuw door koning Niels van Denemarken en het was de verblijfplaats van koningin Dagmar of Dagmar van Denemarken. Vanaf de Dom van Ribe is de heuvel goed te zien en er staat een standbeeld van koningin Dagmar.

 

Het Ribe Vikingecenter is een Viking openluchtmuseum twee kilometer ten zuiden van de stad Ribe. Er zijn veel vrijwilligers in het centrum die in hun vrije tijd leven en wonen in de verschillende gereconstrueerde gebouwen en boerderijen zoals de Vikingen deden.

 

Het bezoekerscentrum ligt bij de ingang van het museum en hier is naast veel informatie over de Vikingtijd een museumwinkel met boeken, speelgoed en ambachtelijke producten. Elk jaar aan het begin van de zomer is er een grote Vikingmarkt, het openluchtmuseum Ribe Viking is geopend vanaf eind april tot eind oktober en er is een speeltuin voor kinderen met als thema mythische figuren uit de Vikingtijd. In de kleine stad zijn drie musea: het Vikingmuseum, een kunstmuseum en het Waddenzee informatie centrum met een permanente tentoonstelling en informatie over de Deense Waddenzee en met rondleidingen in het Nationale Park Vadehavet.

 

Ten westen van Ribe ligt het eiland Mandø, het is het kleinste bewoonde Waddeneiland van Denemarken. Grenzend aan Mandø ligt het nationaal park Vadehavet, het is een deel van het gezamenlijk Unesco natuurlijk werelderfgoed Waddenzee met Nederland en Duitsland.

In het centrum van Ribe zijn sfeervolle hotels of appartementen iets buiten het centrum.