Nationaal Park Vadehavet

 

Het Nationaal Park Vadehavet of het Nationaal Park Waddenzee in Denemarken heeft een oppervlakte van 1.466 vierkante kilometer en ligt in de regio Zuid-Denemarken (Jutland) bij de plaats Ribe.

 

nationaal park Vadehavet

 

Vadehavet is één van de belangrijkste gebieden voor trekvogels in de wereld, het is een Unesco werelderfgoed, een Natura-2000 gebied en een Ramsar wetland en onderdeel van het gezamenlijk natuurlijk erfgoed Waddenzee met Denemarken en Nederland.  

 

Nationaal Park Vadehavet

 

Het landschap van het nationale park Vadehavet bestaat onder andere uit duinen, wetland of drasland, kwelders of schorren, wadplaten en wadgeulen. Een wadplaat is een soort zandbank langs een wadgeul. Het Deense deel van het werelderfgoed Waddenzee begint bij Ho Bugt en loopt door tot aan de Duitse grens. De Ho Bugt met het eilandje Langli en het schiereiland Skallingen is een van de meest ongerepte natuurlijke landschappen van het hele Waddenzeegebied.

 

 

Het Nationaal Park Vadehavet en de hele Waddenzee kust van Denemarken met de eilanden is een uniek natuur- en cultuurgebied met goede wandelpaden en fietspaden, schitterende landschappen, duinen, stranden en sfeervolle steden of dorpen. Ribe is de oudste stad in het gebied en Tonder is de oudste marktstad. Er liggen ruim 30 eilanden voor de Deense kust maar alleen de drie eilanden Fano, Mando en Romo zijn bewoonde eilanden.

 

 

Het nationale park Waddenzee in Zuid-Denemarken is internationaal bekend als een rustplaats voor miljoenen trekvogels. Meer dan 10 miljoen van deze vogels passeren de Waddenzee twee keer per jaar en er zijn veel goede locaties om te vogelen. Er zijn in het natuurgebied ook een groot aantal broedvogels zoals de eider of eidereend en de scholekster, vissen, ongewervelde dieren zoals zeesterren en de gewone mosselen en veel soorten planten. Het enig zeezoogdier in het gebied is de gewone zeehond (Phoca vitulina).

 

Sort Sol

 

Sort Sol oftewel de Zwarte Zon is een bekend natuurverschijnsel in Vadehavet. De Sort Sol zijn grote zwermen spreeuwen die zich in de lente en de herfst verzamelen boven het moeraslandschap. De zwermen vogels bij zonsondergang zijn zo groot dat ze bijna de zon verduisteren vandaar de naam “Zwarte Zon”. Het natuurverschijnsel is vooral te zien tussen de plaatsen Ribe en Tonder in Zuidwest-Jutland.

 

Sort Sol Denemarken

 

De grote zwermen trekvogels vormen een formatie van een half miljoen tot een miljoen aantal vogels en wordt waarschijnlijk vooral gevormd om aanvallen van roofvogels te ontwijken. Het natuurlijke verschijnsel van de Sort Sol is bijzonder indrukwekkend om te zien en ook het geklapwiek van de duizenden vogels is een bijzondere ervaring om te horen, het natuurverschijnsel trekt in de lente en herfst veel bezoekers. Sfeervolle hotels direct in deze omgeving.