Duitsland

 

Duitsland heeft een oppervlakte van 356.854 vierkante kilometer en 82 miljoen inwoners. De hoofdstad van Duitsland is Berlijn. De vlag van Duitsland heeft drie horizontale banen met de kleuren: zwart, rood, goud. De kleuren zouden staan voor vrijheid van het land en het volk.

vlag Duitsland

Het noorden van Duitsland is laagland en loopt over in de bosrijke Baltische landrug of de morenen tussen de Baltische Zee (Oostzee) en de Noordzee. Midden in het land liggen bossen, heuvels en rivieren zoals de Rijn, de Donau, de Moezel en de Elbe en in het zuiden van Duitsland liggen de Alpen.

 

 

Natuurgebieden Duitsland

 

Duitsland heeft veel beschermde natuurgebieden: waaronder veel Natura-2000 gebieden, veertien Nationale Parken en vijftien biosfeerreservaten. Een biosfeerreservaat is een natuurgebied waarbinnen het ecosysteem beschermd wordt en is onderdeel van een wereldwijd netwerk van UNESCO. De veertien Duitse Nationale Parken: het Bayerischer Wald (Beierse Woud) is het oudste Nationale Park van Duitsland en grenst aan Tsjechië, het bos heeft voor Midden-Europa een ongekende omvang. Berchtesgaden op de grens met Oostenrijk, Nationaal Park Eifel in Noordrijn-Westfalen op de grens met België. Nationaal Park Hainich in Thüringen een deel van het bos valt onder het Unesco werelderfgoed “Oerbeukenbossen van de Karpaten”.

 

 

De drie Nationale Parken Hamburgse Waddenzee (Hamburgisches Wattenmeer), Nedersaksische Waddenzee (Niedersächsisches Wattenmeer) en Sleeswijk-Holstein Waddenzee (Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer) zijn tevens biosfeerreservaten. Nationaal Park Harz ligt in Nedersaksen en Saksen-Anhalt en is deel van het Harz gebergte. Het nationale park Jasmund ligt op het schiereiland Jasmund in het noordoosten van Duitsland. Kellerwald-Edersee ligt in het Kellerwald gebergte in Noord-Hessen, een deel van het park behoort bij het werelderfgoed: Oerbeukenbossen van de Karpaten. Nationaal Park Müritz ligt in het zuiden van Mecklenburg-Vorpommern en strekt zich uit over grote delen van het Müritz merengebied. Het Nationaal park Sächsische Schweiz ligt in Saksen aan de grens met Tsjechië. Nationaal Park Unteres Odertal ligt aan de benedenloop van de rivier de Oder in de deelstaat Brandenburg, het park is grensoverschrijdend met het nationale park in Polen. Het park Vorpommersche Boddenlandschaft ligt in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, het is het grootste Nationale Park aan de kust van de Baltische Zee.

 

Vakantiebestemmingen Duitsland en natuur en cultuur Duitsland van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Duitsland

 

natuur en cultuur Duitsland

 

overige informatie Duitsland