Nationaal Park Berchtesgaden

 

Berchtesgaden

Het Nationale Park Berchtesgaden ligt in Zuid-Duitsland in de zuidoostpunt van Beieren aan de grens met Oostenrijk. Berchtesgaden is een Nationaal Park en een Unesco alpine biosfeerreservaat. Het belangrijkste doel van het nationale park is bescherming van dit mooie deel van de Beierse Alpen. Het park ligt in een bergachtig gebied en heeft een oppervlakte van 21.000 hectare. De kernzone is het enige alpine biosfeerreservaat in Duitsland met een hoogte tot 2700 meter boven de zeespiegel, de overgangszone is lager gelegen. In het gebied vinden studies plaats mbt klimaatverandering, bodemonderzoek en invloed van menselijke activiteiten op berg ecosystemen.

 

Königssee

 

Königssee

Centraal in het natuurgebied ligt de Königssee, het meer is gevormd door gletsjers in de ijstijd en ligt tussen steile rotswanden. Het meer staat bekend om het heldere water en wordt wel het schoonste meer van Duitsland genoemd. Boven de Konigssee ligt het kleinere meer de Obersee.

 

De Konigssee is de bron van de Königsseer Ache rivier die naar het stadje Berchtesgaden stroomt. Hier vloeit de rivier samen met de Ramsauer Ache en stroomt verder als de Berchtesgaden Ache.  

 

 

 

Sint Bartholomeüskerk

Sint Bartholomeüs kerk

 

Aan de westoever van het meer ligt op een schiereiland de Sint Bartholomeüskerk. De kerk is vernoemd naar apostel Bartolomeüs, beschermheilige van onder meer herders, bergbewoners, landbouwers en bakkers. In de katholieke kerk is zijn feestdag op 24 augustus, op de eerste zaterdag na zijn gedenkdag is er een bedevaart naar de Sint Bartholomeüs kerk. De pelgrims beginnen de lange voettocht in het Oostenrijkse Maria Alm en klimmen over de Berchtesgaden Alpen om tenslotte af te dalen naar de Sint-Bartholomeus kerk. 

 

Watzmann

Watzmann bergmassief

 

Ten westen van de Königssee ligt het Watzmann bergmassief, het hoogste punt van de Watzmann op 2.713 meter is de Grosse Watzmann, het is de  hoogste berg van de Berchtesgaden Alpen. Links van de hoge berg ligt de Watzmannfrau en daar tussen in de Watzmannkinder. Volgens een legende werd het land vroeger beheerst door een wrede koning, toen de koning met zijn paard een boerenfamilie onder de voet liep, sprak de boerin een vloek uit dat God hem en zijn familie in steen zou veranderen, de aarde opende zich, spuwde vuur en de koningsfamilie veranderde in steen.

 

 

Flora en fauna Berchtesgaden

 

Vanwege het grote verschil in hoogte en de ecologische diversiteit is het nationaal park bijzonder rijk aan flora en fauna. Er komen veel plantensoorten voor die niet in de het overige deel van de Beierse Alpen voorkomen. De fauna in Nationaal Park Berchtesgaden omvat onder andere: de gems, edelhert, steenbok, steenarend, oehoe, auerhoen, korhoen, en Alpensneeuwhoen. Ecotoerisme wordt gestimuleerd voor een duurzaam behoud van het natuurgebied. Er zijn zes themawandelpaden, kuuroorden en alternatieven voor het traditionele skitoerisme.

Ruime keus in goede hotels voor zomer- of wintervakantie.