Berlijn

 

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en de grootste stad van het land. Berlijn ligt in het noordoosten van Duitsland aan de uitmonding van de rivier de Spree. De stad is onderverdeeld in de twaalf districten (verwaltungsbezirke): Charlottenburg-Wilmersdorf, Friedrichshain-Kreuzberg, Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf, Mitte, Neukölln, Pankow, Reinickendorf, Spandau, Steglitz-Zehlendorf, Tempelhof-Schöneberg en Treptow-Köpenick. Berlijn is een opmerkelijk groene stad met veel parken, meren en stadsstranden en er zijn veel bekende bezienswaardigheden.

 

Berlijn Duitsland

 

Bezienswaardigheden Berlijn

Brandenburger Tor

 

Aan het einde van de boulevard Unter den Linden ligt de Brandenburger Tor, deze stadspoort was vroeger de stadsgrens van het centrum.

 

De mooie stadspoort is na de val van de Berlijnse Muur een van de belangrijkste symbolen van de Duitse eenheid. De opvallende Brandenburger Tor is gebouwd naar het ontwerp van de toegangspoort van de Akropolis in Athene.

 

 

 

Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur was een scheiding tussen Oost- en West-Duitsland, de Val van de Muur was een historische gebeurtenis op 9 november 1989. Langs de oever van de Spree zijn nog restanten van de Muur te zien.

 

Van de oorsponkelijk ruim 300 wachttorens zijn er nu nog vijf intact. De Berliner Mauerweg is een fiets- en wandelroute met een lengte van 160 kilometer, de fietsroute loopt langs de vroegere Muur en is een populaire toeristische trekpleister in Berlijn en omgeving.

 

 

 

Rijksdag gebouw

Het Rijksdag gebouw is het Duitse parlementsgebouw en ligt aan het Plein van de Republiek (Platz der Republik) in de wijk Tiergarten. De Rijksdag is ontworpen door de architect Paul Wallot en gebouwd in 1894 in een eclectische stijl, een combinatie van verschillende bouwstijlen. Op de gevel staat de tekst “Dem Deutschen Volke”, oftwel “Voor het Duitse volk”.

 

 

Berlijn heeft een opmerkelijk architectuur, naast gebouwen uit de Barok of Neobaroktijd, zoals de Berliner Dom (Dom van Berlijn) zijn er de Berlin Modernism Housing Estates. Deze Modernistische woonwijken in Berlijn staan op de Unesco werelderfgoedlijst. Het zijn zes wooncomplexen die getuigen van een innovatief huisvestingsbeleid uit de periode 1910-1933. De progressieve woonwijken hebben bijgedragen aan de verbetering van woon-en leefomstandigheden voor mensen met een laag inkomen en boden nieuwe stedelijke oplossingen die van invloed waren op steden in de hele wereld. De architecten van het project waren Bruno Taut, Martin Wagner en Walter Gropius.

 

De Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn is ook een werelderfgoed, het is een gebied van 500 hectare en bestaat uit parken en 150 gebouwen langs de oevers van de rivier de Havel en Lake Glienicke. In het Sanssoucipark in Potsdam staan onder andere het Slot Sanssouci, de Neptunusgrot, het Nieuwe Paleis, de Vriendschapstempel, het Drakenhuis, het Slot Charlottenhof en het Oranjeriepaleis. In het Babelsbergpark staat het kasteel Babelsberg.

 

 

Museuminsel, het Museum eiland is eveneens werelderfgoed, het Museumeiland is een eiland in de Spree rivier met vijf museums en de Berliner Dom. Een rondvaart over de Spree is een leuke manier om Berlijn vanaf het water te zien.

 

Slot Charlottenburg

 

Het grootse paleis in Berlijn is het Slot Charlottenburg met een mooie ligging en in een groot park.

 

In Berlijn is een Legoland Discovery Center, een ontdekkingscentrum met veel Berlijnse gebouwen van lego. Ook is er een “hall of fame” met lego beelden van bekende mensen. Er zijn veel activiteiten; kijken hoe lego wordt gemaakt. Zelf een lego auto bouwen en testen hoe hard deze kan op de tijdshelling. Een jungletocht door jungle legoland en de populaire legobioscoop. Het Legoland Discovery Center ligt aan de Potsdamer Straße 4.

 

Stranden Berlijn

 

 

De bekendste stranden in Berlijn zijn:

 

  • Het Oststrand in Friedrichshain vooral voor uitgaan, muziek en bar.
  • Het Freibad Plötzensee in Wedding is een kindvriendelijk strand met verschillende zwembaden.
  • Het Strandbad Weißensee in Weißensee is een gezinsstrand.
  • Gestrandet in Berlin in Mitte is een café en uitgaansgebied.
  • Het strand bij de East Side Gallery, een strand tussen de Berlijnse Muur en aan de Spree. Wannsee is een groen recreatiegebied met twee meren en een jachthaven.
  • Strand Müggelsee in Treptow-Köpenick, het strand ligt aan de Grosse Mügelsee, het grootste meer in de omgeving van Berlijn, er zijn ligweiden en het meer is ondiep, geschikt voor kleine kinderen.

 

Ruime keus in goede hotels in het centrum of een buitenwijk van de stad.