Frankfurt am Main

 

Frankfurt ligt aan de oevers van de Main, de officiële naam van de stad is Frankfurt am Main. De stad ligt in het zuidwesten van Duitsland in de deelstaat Hessen. Frankfurt is het financiële centrum van Duitsland met onder meer de Duitse Beurs en de stad wordt een wereldstad genoemd. De hoge wolkenkrabbers en de ligging aan de Main hebben de stad de bijnaam “Mainhattan” gegeven (naar Manhattan in New York).

 

Frankfurt is een fietsvriendelijke stad met veel fietspaden,  bij onder andere de Deutsche Bahn zijn fietsen te huur. Frankfurt bestaat uit 46 verschillende stadsdelen, de meesten hiervan liggen ten noorden van de rivier Main.

 

Stadsdeel Römerberg ligt in het centrum van de oude stad, naast het stadhuis Römer ligt de Alte Nikolaikirche en op het plein staat de fontein van Vrouwe Justitia. 

 

 

In de Innenstadt, ook wel de Nieuwe stad genoemd, ligt het financiële district (Bankenviertel) en het opera district. De Alte Oper, het oude operagebouw, is ontworpen door de Berlijnse architect  Richard Lucae.

 

De Oude Opera werd gebouwd tussen 1877 en 1880 en na de tweede wereldoorlog herbouwd en gefinancierd door de burgers van Frankfurt.

 

De belangrijkste winkelstraat in Frankfurt is het Zeil, het gebied is autovrij en grenst aan het Hauptwache of het centrale plein. De Goethestraße is een luxe winkelstraat en deze ligt tussen de Alte Oper en het centrale plein.

 

Ondergronds ligt het trein- en metrostation Hauptwache.

 

 

 

Appelcider en Groene saus

 

Groene saus

Een aantal lokale gerechten zijn typerend voor de stad Frankfurt: dit zijn onder andere de Frankfurter worst van rundvlees en de knakworst.

 

De appelcider is de nationale drank van Frankfurt en vooral populair bij hartige gerechten zoals zuurkool met sparerib of bij Handkäse, een zure melk kaas. In restaurants wordt de appelcider en deze Handkäse wel als voorgerecht geserveerd gegarneerd met rauwe ui onder de naam Handkäse mit Musik, de “muziek” volgt later als de rauwe ui winderigheid veroorzaakt.

 

festival

De Grüne Soße (Groene saus) is een kruidensaus en wordt gegeten bij bijvoorbeeld gekookte eieren, aardappelpuree, vis of vlees. In de Frankfurter saus zitten als basis de zeven kruiden: bernagie, kervel, peterselie, tuinkers, pimpernel, bieslook en zuring.

 

Het seizoen voor de traditionele saus start op Witte donderdag met Pasen en loopt door tot aan de eerste vorst. In de wijk Oberrad op de zuidelijke oever van de Main is een monument opgericht voor de saus en jaarlijks in mei is er een Grüne Soße festival op de Rossmarkt.

 

 

 

Frankfurt groene gordel

 

 

Rondom Frankfurt ligt de groene gordel, de Frankfurter Grüngürtel, dit is een groot groen en beschermd buitengebied waar niet gebouwd mag worden.

 

Het buitengebied heeft een oppervlakte van circa 1/3 van het stedelijk gebied. Door de groene gordel loopt een mooie fietsroute met een lengte van 75 kilometer.

 

De fietsroute loopt vanaf de Wörthspitze stroomopwaarts langs de Nidda tot Bergersheim en naar het hoogste punt van Frankfurt: de uitkijktoren Berger Warte en naar het Vilbeler bos.

 

De route gaat verder door het Fechenheimer bos lang de S-bocht van de Mainrivier naar de stadsdelen Oberrad, Sachsenhausen, Niederrad und Schwanheim en vervolgens naar het natuurgebied Schwanheimer Düne. Vanaf hier gaat de goed aangegeven route verder naar het beginpunt van de fietsroute.

 

Ruime keus in hotel aanbiedingen in of bij het centrum.