Kasteel Lichtenstein

 

Kasteel Lichtenstein in het zuiden van Duitsland ligt in het dorp Lichtenstein, tien kilometer ten zuiden van de stad Reutlingen in de deelstaat Baden-Württemberg, het kasteel staat ook wel bekend als het sprookjeskasteel Württemberg. Het kasteel ligt op een hoogte van 817 meter op een heuvel in het middelgebergte de Schwäbische Alb en is gebouwd tussen 1840 en 1842 in de 19de-eeuwse Romantiek periode. In deze periode was er een grote belangstelling voor de middeleeuwse ridderlijkheid.

 

 

Wilhelm Hauff publiceerde in 1826 zijn roman Lichtenstein, die verwijst naar het laatmiddeleeuwse kasteel Lichtenstein. Deze roman werd populair en Wilhelm Graf von Württemberg (later Hertog van Urach), een neef van de koning, was zeer geïnteresseerd in de middeleeuwse geschiedenis en in historische architectonische en artistieke monumenten. Naar aanleiding van de nieuwe roman van Hauff besloot hij om de ruines van het oude kasteel te kopen om hier een zomerverblijf te kunnen bouwen. Hij wilde een plek voor zijn verzameling wapens en schilderijen maar vooral een kasteel voor de meest authentieke ridder.

 

 

Het Kasteel Lichtenstein werd gebouwd en geïntrigeerd in het landschap Schwäbische Alb, de kwaliteit van de architectuur en het interieur werd een van de beste creaties van romantisch historisme in Duitsland. De architectonische stijl is neogotiek maar de constructie voldeed aan het geromantiseerde beeld van middeleeuwse kastelen in de negentiende eeuw. Later werden er nog enkele bijgebouwen gebouwd in dezelfde stijl.

 

Het kasteel kreeg de bijnaam sprookjeskasteel Württemberg, in 2009 was het een belangrijke filmlocatie van de film Doornroosje of Sleeping Beauty gebaseerd op de Sprookjes van Grimm. In het Duitse Lietzow is een deel van het kasteel als replica gebouwd en ook bij Kaapstad heeft een Duitse zakenman een replica gebouwd dat nu in gebruik is als pension.

 

 

Kasteel Lichtenstein is geopend voor bezoekers maar kan van binnen alleen met een rondleiding door een gids bezichtigd worden. Zonder gids is wel het kasteel, de binnenplaats en een aantal bijgebouwen te bezichtigen.

De entreeprijs met gids is 8 euro, zonder gids 2 euro (2019) voor volwassenen, onder de 18 halve prijs. Het is ook mogelijk om te trouwen in de kapel, een trouwzaal te huren of andere evenementen te organiseren. Ruime keus in luxe en comfortabele hotels of een eenvoudiger appartement.