Kasteel Neuschwanstein

 

Het Kasteel Neuschwanstein in het zuidoosten van Duitsland ligt in de gemeente Schwangau in het zuiden van de deelstaat Beieren boven het dorp Hohenschwangau en 4,5 kilometer ten zuidoosten van de stad Füssen.

Kasteel Neuschwanstein is een van de meest beroemde kastelen in Duitsland en staat wereldwijd symbool voor het tijdperk van de Romantiek. Het kasteel is gebouwd tussen 1869 en 1886 in opdracht van Koning Lodewijk II van Beieren, hij was van 1864 tot 1886 Koning van Beieren en zijn bijnaam was de Sprookjeskoning.

De koning liet verschillende kastelen bouwen maar het beroemde Duitse kasteel Neuschwanstein is een van de bekendste en meest bezochte kastelen van Duitsland met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar.

 

 

Het langgerekte kasteel of slot heeft een aantal individuele bouwwerken en aan de bovenzijde heeft het complex een lengte van circa 150 meter. Het is een sierlijk of romantisch kasteel met veel torens, kantelen, gevels, balkons en sculpturen. De vensteropeningen hebben een Romeinse stijl en naar alle richtingen is er een schitterend uitzicht met onder ander zicht op de bergen van het landschap Allgäu en het lager gelegen kasteel Hohenschwangau. Neuschwanstein werd ontworpen als ridderburcht en gezien als het romantische ideaal voor een ridder. Het is niet allen van buiten een bijzonder gebouw om te zien ook van binnen zijn er veel indrukwekkende kamers zoals de troonzaal, de danszaal, de woonkamer, de werkkamer en de slaapkamer van de koning.

 

 

Sprookjeskasteel en Disneyland

 

Het sprookjeskasteel Neuschwanstein is een mooi voorbeeld van hoe een kasteel in sprookjes een eigen leven kan gaan leiden. Het kasteel was voor Walt Disney namelijk de inspiratiebron voor de bouw van het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië. De inspiratie van het kasteel van Doornroosje in Parijs is dan weer gebaseerd op het eerste Doornroosje kasteel in combinatie met andere monumentale gebouwen. Het indrukwekkende Assepoester kasteel in het themapark Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida en het kasteel van Assepoester in Disneyland Tokio is eveneens gebaseerd op het Duitse Neuschwanstein kasteel maar ook op een aantal andere Europese kastelen.

 

 

Kasteel Neuschwanstein bezoeken

 

Het kasteel is het hele jaar geopend voor bezoekers, het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Duitsland en in de zomermaanden van juli tot september moet er rekening gehouden worden met wachttijden. In het kasteel mag niet worden gefotografeerd of gefilmd, de buitenkant vanzelfsprekend wel. Entreekaartjes zijn alleen te koop in het ticketkantoor in het dorp Hohenschwangau, er moet eerst een ticket gekocht worden voordat het kasteel bezocht kan worden. In de drukke zomermaanden is het nuttig om van te voren te reserveren, de entreeprijs is € 13,- voor volwassenen, onder de 18 jaar is de toegang gratis (2019). Het is ook mogelijk om een combinatieticket te kopen met korting voor meerdere kastelen in deze omgeving. Ruime keus in hotels en pensions, vergelijk de aanbiedingen.