Nationaal Park Saksisch Zwitserland

 

Het Nationaal Park Saksisch Zwitserland of het nationaal park Sächsische Schweiz ligt in het Elbezandsteengebergte in Dresden in Oost-Duitsland. Nationaal Park Saksisch Zwitserland heeft een oppervlakte van 93,5 vierkante kilometer en grenst aan het nationaal park Boheems Zwitserland in Tsjechië.

 

Saksisch Zwitserland

 

Het natuurgebied wordt onderverdeeld in een oostelijke en een westelijke regio. In de oostelijke regio ligt onder ander de Schrammsteine en loopt de rivier Kirnitzsch, een zijrivier van de Elbe. In de westelijke regio liggen onder andere de Bastei met het Neurathen rotskasteel, Lilienstein, het Amselsee reservoir en de Polenz rivier. Aan de rand van het nationale park ligt de kleine stad Hohnstein op een plateau boven de vallei Polenz.

 

Schrammsteine

 

De Schrammsteine is een lange groep grillige rotsen in het Elbezandsteengebergte. Het is een populair gebied om te wandelen en te klimmen. De belangrijkste bergtoppen in de Schrammsteine zijn de Falkenstein met een hoogte van 381,2 meter en de Hoge Torstein met een hoogte van 425 meter. Er zijn verschillende trappen in de grillige rotsformaties naar hooggelegen uitzichtpunten.

 

 

Bastei

 

De Bastei ligt op de rechteroever van de Elbe, de rotsformatie heeft een hoogte van 305 meter. Er is een uitzichtplatform met mooi uitzicht over het Elbedal met de Elbe en het Elbezandsteengebergte.

 

Basteibrug

 

Over de Bastei rotsformatie ligt de Basteibrug, een zandstenen brug gebouwd in 1851. Naast de Basteirotsen liggen de restanten van het Neurathen kasteel, het rotskasteel is nu een openluchtmuseum. De Bastei, het bastion, is bereikbaar vanuit het kuuroord Rathen.

 

Lilienstein

 

 

Lilienstein is een van de weinige tafelbergen in het natuurgebied. Lilienstein is ook het logo van het nationale park Saksisch Zwitserland. In het verleden stond er een Boheems kasteel op de tafelberg.

 

 

De Lilienstein kan beklommen worden, voor rotsklimmen zijn er drie routes die bereikbaar zijn vanaf Königstein en Rathen. Er zijn ook verschillende mooie en vaak goed aangegeven wandelroutes waaronder de bekende Europese wandelroute E3.

 

Het Königstein fort ligt ook op een Tafelberg en ligt tegenover Lileinstein, het uitzichtpunt vanaf het fort wordt wel “koningsneus”genoemd. In het fort is een militair historisch openluchtmuseum.

 

Flora en fauna

 

In het nationaal park Saksisch Zwitserland groeit vooral eiken-haagbeukenbos, er zijn ooibossen, uiterwaarden en grote weilanden.

 

Planten in het gebied zijn onder andere varens, bosbessen, rhododendron tomentosum, schaduwkruiskruid en dophei. Niet-inheemse planten zijn de reuzenbalsemien en de witte spar.

 

Er leven ook veel vogels in het natuurgebied zoals uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels en spechten.

 

Zoogdieren in het gebied zijn onder andere vleermuizen, everzwijnen, edelherten en marters.

 

 

 

 

In het Sächsische Schweiz liggen binnen de grenzen van het nationale park wandelpaden met een totale lengte van zo’n 400 kilometer, circa 50 kilometer aan fietspaden en ruim 12.000 klimroutes. In het hele klimgebied Saksisch Zwitserland liggen ruim 20.000 routes met ruim 1100 bergtoppen, het is het oudste niet-Alpine klimgebied van Duitsland. Schitterend gelegen hotels of pensions vlak bij het nationale park.