Ecotax

 

Ecotax zijn ecologische belastingen, de bedoeling van ecotax of milieutax is om milieuvriendelijke activiteiten met een economische prikkel te ondersteunen en wordt daarom ook wel duurzaam toerisme belasting genoemd. Opbrengsten uit een ecotax kunnen aangewend worden voor windenergie of zonne-energie maar ook voor meer groen zoals de aanleg van parken of voor een betere bescherming van vogels of zeeschildpadden. De inkomsten uit de extra toeslag op overnachtingen in hotel of appartement moeten gebruikt worden om het milieu op de vakantie bestemming duurzaam te beschermen.

 

De ecologische belasting kan in Europa extra geheven worden op onder andere het gebruik van fossiele brandstoffen zoals vliegtuigbrandstof, op de winning van mineralen en bosbouw producten, op afvalwater, op het gebruik van plastic tasjes in de supermarkt maar ook op kamperen, vissen of jagen in de natuur. Nederland heeft onder andere een verpakkingenbelasting, hoe hoger een verpakking het milieu belast hoe hoger de belasting. Er is veel kritiek op deze belasting omdat het doel – minder overbodige verpakkingen – nauwelijks bereikt wordt terwijl de prijs van de belasting wel door de producent wordt doorberekend aan de consument.

 

Toeristenbelasting

 

In veel Europese landen is er al een toeristenbelasting, een vast extra bedrag per hotelovernachting. Maar de toeristenbelasting is geen ecologische belasting, de opbrengsten uit de toeristenbelasting moet gebruikt moeten worden voor meer en betere toeristische voorzieningen. In Nederland wordt in bijna 80% van de gemeenten toeristenbelasting geheven op alle soorten overnachtingen (hotel, appartement, camping). In Europa verschilt de toeristenbelasting per land en zelfs per streek, de prijzen van de toeristenbelasting moeten wel door elke accommodatie aangegeven worden. In de praktijk blijkt echter dat ook deze belasting vaak niet gebruikt wordt voor het doel van de heffing.

 

Ecotax Spanje en Malta

 

Op de Balearen eilanden in Spanje is nu een ecotax ingevoerd omdat het grote aantal toeristen schade zou brengen aan het milieu en met de ecologische belastingen zou deze schade gecompenseerd moeten worden. De ecotax wordt per 1 juli 2016 ingevoerd op de vier Spaanse Balearen eilanden Majorca, Minorca, Ibiza en Formentera. De kosten bedragen € 0,50 tot € 1,- per persoon per nacht voor een één tot en met drie sterren accommodatie en € 2,- per persoon per nacht voor een vier of vijf sterren accommodatie. Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven deze belasting niet te betalen en bij een verblijf van meer dan 9 dagen geldt een korting van 50% vanaf de 9e dag. De ecotax moet vanaf 1 juli 2016 in de accommodatie zelf worden betaald en is dus niet bij de reissom inbegrepen.

 

Deze toeslag is vier jaar geleden al ingevoerd in Catalonië aan de Spaanse Costa Brava en Costa Dorada, de kosten aan deze Spaanse kusten zijn gemiddeld € 1,- per persoon per nacht en gratis vanaf de 8ste nacht.

 

Op Malta wordt per 1 juni 2016 een ecotax ingevoerd, deze kost € 0,50 per persoon van boven de 18 per nacht met een maximum van € 5,- per persoon per accommodatie.