El Gouna

 

El Gouna ligt een kleine 30 kilometer ten noorden van Hurghada, in het oosten van Egypte aan de westkust van de Rode Zee. El Gouna of El Guna staat voor “de lagune” en wordt ook wel gezien als een buitenwijk van Hurghada. El Gouna was een zandwoestijn gelegen tussen de bergen en de kust, vanaf 1990 werd de plaats opgericht en ontwikkeld door de Egyptische architect Samih Sawiris. El Gouna staat vooral bekend als een luxe of een mondaine stad.

 

De sfeervolle stad bestaat uit diverse kleine eilanden die met elkaar verbonden zijn door korte stenen bruggen. Vanwege de vele lagunes wordt de plaats ook wel het Venetië van Egypte genoemd. Door het uitgebreide netwerk van kanalen hebben veel huizen en accommodaties een eigen stukje strand. Er zijn drie jachthavens en een klein vliegveld voor charter vliegtuigen. In El Gouna ligt ook een modern ziekenhuis waar talloze behandelingen mogelijk zijn, van plastische chirurgie tot tandheelkunde. In het ziekenhuis is een aparte intensive care afdeling en een decompressieruimte voor ongevallen met duikers.

 

Bezienswaardigheden El Gouna

 

Er zijn in El Gouna drie centrale gebieden, het centrum met winkels, bars en restaurants. De jachthaven Abu Tig Marina en het Tamr Henna plein.

Museum met moderne Egyptische schilderkunst.

Er zijn veel activiteiten mogelijk in El Gouna, er is een kartbaan, twee professionele golfbanen, tennisbanen, een manege en watersportfaciliteiten om te duiken, snorkelen, windsurfen, kitesurfen, waterskien en parasailen. Vooral voor kitesurfing is de ligging ideaal omdat er door de bergen ten westen en ten noorden van El Gouna een windtunnel wordt gevormd.

Het kitesurf strand Mangroovy en het rustige zandstrand Zeytuna met een lange pier, zijn bereikbaar met een kleine shuttleboot.

Er zijn veel excursiemogelijkheden op het water of in de achterliggende woestijn.

 

 

De luxe hotels in El Gouna hebben een privéstrand aan de lagune, er is een vakantie mogelijk met uitzicht op de jachthaven of bij de golfbaan. In de hotels zijn verschillende restaurant met een internationale keuken, het is leuk om een culinaire wereldreis te maken langs de verschillende restaurants. Het “Dine around Gouna” programma heeft restaurants met een onder andere Franse, Italiaanse, Belgische, Thaise, Marokkaanse en Oriëntaalse diners. Naast de luxe hotels is het ook mogelijk om een romantisch gelegen en sfeervolle bungalow te huren met een schitterend uitzicht op de lagunes.