Marsa Matruh

 

Marsa Matruh ligt in het noorden van Egypte aan de Middellandse Zee en is een bekende kustplaats voor lokale inwoners maar ook voor Europeanen. Ooit was Marsa Matruh of Marsa Matrouh een kleine vissersplaats maar na de Romeinse bezetting werd het een belangrijke havenplaats.

 

Ten zuiden van de stad ligt de luchthaven Mersa Matruh met voornamelijk binnenlandse vluchten naar Cairo en Alexandrië. De dadels uit Siwa, die bekend staan als de lekkerste dadels van Egypte zijn te koop in Marsa Matruh.

 

Bezienswaardigheden Marsa Matruh

 

  • De ruines van de tempel van de koning, farao Ramses II.
  • De verzonken stad van Caesar.
  • Het verzonken paleis van Cleopatra.
  • Rommels Grot is een grot uitgehouwen in de rotsen waar de Duitse veldmaarschalk Rommel plannen maakte voor zijn militaire acties. De grot is nu een militair museum met een aantal persoonlijke bezittingen van de veldmaarschalk. Voor de grot ligt het Rommel-strand.
  • Een Britse, Duitse en een Italiaanse begraafplaats.

 

Stranden Marsa Matruh

 

Marsa Matruh ligt tegenover Kreta Griekenland en kenmerkend voor de noordkust van Egypte brengt de Middellandse Zee wind een aangename verkoeling in de hete zomermaanden. De temperatuur aan de Middelandse Zee is lager dan aan de Rode Zee.

 

In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur in Marsa Matruh 25 graden en in de wintermaanden is het gemiddeld 17 graden. De stad ligt aan een schitterende baai en de rotsen vormen een natuurlijke schokbreker.

 

Het is niet alleen een populaire strandbestemming maar ook een bijzonder mooie plaats om te duiken. Aan de lange baai liggen veel mooie zandstranden zoals het Agiba strand en de Almaza Bay. Ten westen van Marsa Matruh ligt het bad van Cleopatra en het Cleopatra-strand met opvallende rotsformaties. Tussen de rotsen langs de lange kust liggen veel kleine strandjes. Op het Cleopatra strand waar volgens de legende Cleopatra graag een bad nam, staat een groot standbeeld van de koningin van het oude Egypte.