Sharm el Sheikh

 

Sharm el Sheikh ligt in het zuiden op het schiereiland Sinaï en heeft een schitterende ligging aan de Golf van Aqaba, een uitloper van de Rode Zee in Egypte. Sharm el Sheikh staat voor de “Baai van de Sjeik” maar wordt ook wel Vredesstad genoemd en wordt gezien als een vrij luxe vakantie bestemming. Het is het grootste en meest belangrijke duikgebied in de Golf van Aqaba. Het klimaat in de winter is aangenaam met in oktober nog een gemiddelde temperatuur van 28 graden, de zeetemperatuur is het hele jaar zo’n 24 graden.

 

 

Bezienswaardigheden Sharm el Sheikh

 

  • De voorstad van Sharm el Sheikh is Na’ama Bay, hier zijn veel mogelijkheden om uit te gaan en er zijn zelfs enkele casino’s. Er is een goed strand met veel watersport mogelijkheden en langs het strand ligt de wandelpromenade met winkels, bars en nachtclubs.
  • Monument ter nagedachtenis aan de inzittenden van een vliegtuigongeluk boven de Golf van Aqaba op 3 januari 2004 van de inmiddels failliete vliegtuigmaatschappij Flash airlines.
  • Shark’s Bay ligt aan de noordkant en is een wat luxer en rustiger vakantie bestemming. Voor de kust ligt een groot koraalrif en het strand loopt vrij steil in zee af.
  • Twee kilometer ten zuiden van het centrum van Sharm el Sheikh ligt in een baai het mooie strand Ras um Sid. Iets verder ten zuiden ligt het nationale park Ras Mohammed. Hier ligt een klein mangrovebos en op het strand is regelmatig de opvallende Spookkrab te vinden. In het natuurgebied is een eco-camping met de schildpaddenbaai die ideaal is om te snorkelen en vrij te duiken. Het is mogelijk om bijvoorbeeld een tweedaagse excursie te doen naar het gebied met overnachting in een gereedstaande Bedoeïenen tent en inclusief de maaltijden.
  • In de hele omgeving zijn veel mogelijkheden om te snorkelen en te duiken, voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn goede duikscholen, koraalriffen, schitterende onderwater landschappen met koraal, zeeschildpadden en kleurrijke vissen.

 

Excursies

 

Excursiemogelijkheden in het natuurgebied zijn een jeepsafari, bergbeklimmen op de Sinaïberg, kameeltocht, wandeltocht met natuurgids, een duiksafari met een gediplomeerde duiker, wandelen in een wadi (droge rivierbedding) of een bezoek aan de oase van Wadi Feiran waar Bedoeïenen wonen, de oase Wadi Feiran is de grootste oase in de Sinaï. In het woestijngedeelte leeft de Fennek, een woestijnvos (Vulpes zerda), een kleine vos met opvallend grote oren. De Fennek is een nachtdier en is vooral te zien in de avond of nacht.

 

Achter Sharm el Sheikh ligt de beroemde Sinaïberg, een ruig en bergachtig woestijngebied. In het gebied zijn verschillende excursies mogelijk, bijvoorbeeld naar het klooster of naar de “Coloured Canyon”, een doolhof van mooie gekleurde rotsen bij de stad Nuweiba.

 

Een vakantie in Sharm el Sheikh kan in een uitgaansomgeving of in een rustige omgeving. De hotels zijn over het algemeen vrij luxe met een goede prijs/kwaliteit verhouding.