Sinaï

 

Het schiereiland Sinaï is in het westen via de Landengte van Suez verbonden met het vasteland van Egypte. In deze landengte ligt het 163 kilometer lange Suezkanaal, het Suezkanaal vormt een  scheiding tussen Afrika en Azië. Het Suezkanaal is de verbinding tussen Suez en Port Said aan de Middellandse Zee, een belangrijke Egyptische havenplaats. Aan de oostkant van het schiereiland ligt de Golf van Aqaba, een uitloper van de Rode Zee.

 

In het oosten van het schiereiland Sinaï liggen koraalriffen en onder andere de plaatsen Taba, Dahab en Sharm el Sheikh. In het zuiden ligt het Sinaïgebergte met onder andere de 2285 meter hoge Sinaïberg en de Catharinaberg. De Catharinaberg is met een hoogte van 2642 meter de hoogste berg van Egypte. Op het eiland liggen veel zandduinen en er zijn indrukwekkende kloven. Op de meest zuidelijke punt ligt Nationaal Park Ras Mohammed.

 

Sinaïberg

 

De Sinaïberg, of ook wel de berg Horeb genoemd, wordt veelal gezien als een heilige berg.

 

Op deze berg ontving Mozes, volgens onder andere het oude testament in de bijbel, de “stenen tafelen” met de Tien Geboden. Aan de voet van de berg ligt het Sint Catharina klooster.

 

Het klooster en het landschap van de heilige berg zijn een Unesco werelderfgoed.

 

Sint Catharina klooster

 

Het Grieks-orthodoxe Sint Catharina klooster is vernoemd naar Catharina van Alexandrië. Het klooster is een mooi voorbeeld van Byzantijnse architectuur en gesticht in de 6de eeuw. Het Sint Catharina klooster is volgens Unesco het oudste christelijke klooster dat nog steeds in gebruik is als christelijk klooster. Het klooster is volgens de legende gebouwd op de plaats van het “brandende braambos” uit de bijbel. In het kloostercomplex is een grote collectie oude manuscripten en iconen aanwezig.

 

 

Nationaal Park Ras Mohammed

 

Het nationale park Ras Mohammed ligt op de meest zuidelijke punt van het schiereiland Sinaï. Het natuurgebied is opgericht ter bescherming van 135 vierkante kilometer land en 345 vierkante kilometer zee, waaronder de eilanden Tiran en Sanafir.

 

Op het land is een klein mangrovebos, een woestijnlandschap met bergen, kloven, zandduinen en droge rivierdalen. In het gebied leeft de kleine woestijnvos (Fennek).

 

Voor de kust liggen onderwater grotten en grote koraalriffen, veel van deze riffen liggen vlak onder het wateroppervlakte. In het gebied zijn ruim 200 soorten koraal, circa 1.000 soorten vis, veel soorten zeesterren en zee-egels, de groene zeeschildpad en de karetschildpad. Bij de Marsa Ghozlani baai is een bezoekerscentrum met informatie over het natuurgebied Ras Mohammed. Twaalf kilometer ten noordoosten van het park op de zuidelijke Sinaï, ligt aan de Rode Zee de plaats Sharm el Sheikh. De plaats Dahab ligt aan de kust ter hoogte van het klooster en is een goede uitvalsbasis voor excursies in het indrukwekkende landschap van de Sinaïberg.