Werelderfgoed Egypte

 

Egypte is een fascinerend land met veel bezienswaardigheden. De meest bekende en meest bezochte bezienswaardigheden van Egypte staan op de werelderfgoed lijst van Unesco.

Er zijn nu zeven Egyptische werelderfgoed monumenten of gebieden, op de voorlopige lijst staan nog 32 monumenten waaronder het nationaal park Ras Mohammed.

 

De zeven werelderfgoed monumenten in Egypte zijn:

 

Oude stad Thebe met haar necropolis

 

Thebe, de oude hoofdstad van het zuiden van Egypte, is een weergave van de rijke Egyptische beschaving met onder meer de paleizen en tempels in Luxor en Karnak, de vallei der koningen en koninginnen, Deir el Bahri en het museum van Luxor.

 

Abu Mena

 

Abu Mena ligt tussen Wadi el-Natrun en Alexandrië in het noorden van Egypte. In deze vroegchristelijke heilige stad werden huizen, basilieken en kloosters gebouwd boven het graf van de martelaar Menas van Alexandrië, het werd een bedevaartstad.

 

Historisch Cairo

 

De oude stad van Cairo is een van de oudste Islamitische steden ter wereld. De historische stad werd in de 10de eeuw gesticht en bereikte haar hoogtepunt in de 14de eeuw. Er zijn in de oude stad ruim 600 monumenten waaronder beroemde moskeen, scholen en fonteinen.

 

Memphis en haar necropolis – de piramides van Gizeh tot Dahsjoer

 

Memphis was de hoofdstad van het Oude Rijk van Egypte en ligt 20 kilometer ten zuiden van Egypte. Bezienswaardigheden zijn onder andere rotsgraven, tempels, de grootste necropolis van Egypte met de eerste grote piramide, de Sfinx van Gizeh en de Piramide van Cheops, een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld.

 

Nubische monumenten van Abu Simbel tot Philae

 

Abu Simbel of Abou Simbel ligt in het zuiden van Egypte aan de westelijke oever van het Nassermeer in de streek Nubia. In het gebied liggen schitterende monumenten, zoals de tempels van Ramses II in Abu Simbel en het Heiligdom van Isis in Philae.

 

Sint Catharina Klooster

 

Het Sint Catharina Klooster en omgeving op de Sinaïberg of de berg Horeb, moslims noemen het gebied Jebel Musa. Het klooster heeft een interessante Byzantijnse architectuur en is nog steeds in gebruik als klooster. Een groot deel van de aanwezige oude manuscripten zijn op film gezet en hiermee toegankelijk gemaakt voor wetenschappelijk gebruik.

 

Wadi Al-Hitan (walvisvallei)

 

De walvisvallei ligt in de westelijke woestijn van Egypte en er zijn waardevolle fossiele restanten gevonden van oerwalvissen. Deze fossielen laten zien hoe de walvis zich ontwikkelde van een landdier naar een zeezoogdier. Op geen enkele andere plaats in de wereld zijn er zoveel fossielen van deze kwaliteit te zien.