Tallinn

 

Tallinn is de hoofdstad van Estland, de Hanzestad is onderverdeeld in acht districten: Haabersti, Kesklinn, Kristiine, Lasnamäe, Mustamäe, Nõmme, Pirita en Põhja-Tallinn. Er zijn veel oude gebouwen, vooral kerken, en koopmanshuizen. In de wijk Kesklinn ligt de oude binnenstad Vanalinn, dit Historische centrum is een werelderfgoed. Het historische centrum van Tallinn is een uitzonderlijk compleet en goed bewaard gebleven middeleeuwse Noord-Europese handelsstad aan de kust van de Oostzee. Vanalinn is onderverdeeld in twee gebieden, de bovenstad (Toompea, ook wel Domberg of kathedraalheuvel genoemd) op de hoge kalkstenen heuvel en de benedenstad (Hanzestad) met de vele kerktorens. Herkenbare gebouwen zijn onder andere de Domkerk en de Alexander Nevski kathedraal.

 

 

De Sint Olaf kerk in Tallinn heeft een toren van 123,7 meter hoogte, vroeger was de toren hoger maar na een blikseminslag is de kerk herbouwd en werd de toren wat minder hoog gebouwd. De Kiek in de Kök (Kijkje in de Keuken) is een oude verdedigingstoren en dankt zijn naam aan het goede uitzicht van de wachters in de toren. De toren is sinds 2013 een museum.

 

Fietspaden en stadsparken

 

Tallinn is ook een moderne stad met winkelstraten en uitgaansgebied. Door de stad lopen veel fietspaden en er zijn circa 50 stadsparken. Het Kadriorg gebied is een uitgestrekt park, met vijvers, een Japanse tuin, fonteinen en speeltuinen. In het Glehn park staat het kasteel van Glehn en een standbeeld van een krokodil. Aan de rand van Tallinn ligt het Harku bos met een wandelpad van acht kilometer, een veelzijdige flora en het Harku landhuis.

 

Pirita

 

Het district Pirita ligt aan de Baai van Tallinn in het noordoosten van de stad. De stadswijk ligt aan de rivier Pirita en hier ligt het langste en populairste strand van Tallinn. Er is een jachthaven en de Olympische Spelen zeilen werden hier gehouden. Er wordt veel aan watersport gedaan en de meeste spullen hiervoor zijn te huur op het strand.

 

 

Aan de rand van Pirita ligt de tv-toren van Tallinn, op een hoogte van 170 meter is een  uitkijkpost en een restaurant open voor publiek. Hier ligt ook de Tallinn Botanische tuin, in de tuin zijn ruim 4.500 soorten planten en de botanische tuin heeft elke maand een ander thema, afhankelijk van het seizoen. Er zijn rondleidingen en vooral de rondleiding in de midzomernacht op 21 juni is populair.

 

Nationaal Park Lahemaa

 

In de omgeving van Tallinn ligt het Nationaal Park Lahemaa, een kustgebied bekend om het prachtige landschap, de vorstelijke Palmse en Sagadi landhuizen en de schilderachtige vissersdorpjes. Voor de kust van Tallinn liggen de eilandjes Aegna, Naissaar, Prangli, de eilanden zijn bereikbaar met een veerboot