Beste skigebieden Europa

 

Ecotoerisme en skiën was in het verleden niet altijd een goede combinatie. De laatste jaren is dit echter sterk verbeterd en is er een duurzame ontwikkeling van bescherming van de bergen, de natuur en bewust toerisme. Zo wordt er bij wintersport gedacht aan ecologische liften (skiliften op zonne-energie), recyclebare skipassen, afvalscheiding en duurzame energie. In sommige wintersport gebieden is er een samenwerking aangegaan met de vogelbescherming of de lokale natuurbescherming. In de omgeving van veel natuurgebieden zijn er nu ook mogelijkheden om niet te gaan skiën maar bijvoorbeeld te gaan sneeuwwandelen op sneeuwschoenen.

 

Kwaliteit skigebieden

 

Het aantal Nederlanders dat jaarlijks op een wintersportvakantie gaat is volgens NBTC-Nipo research redelijk stabiel. Elk jaar gaan er gemiddeld 1 miljoen Nederlanders op wintersport. De cijfers van het onderzoeksbureau laten verder zien dat volgens de wintersporter de beste skigebieden van Europa liggen in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Hoewel men gemiddeld genomen tevreden is over de kwaliteit van de bezochte skigebieden is de wintersporter wel op zoek naar nieuwe en vooral goedkopere skigebieden.

 

Goedkoopste en duurste skigebieden

 

Tripadvisor heeft voor het skiseizoen 2015/2016 een uitgebreid onderzoek gedaan naar de prijzen in 42 skigebieden. In het onderzoek zijn de prijzen vergeleken van het hotel, de skiverhuur, de skischool en catering. Ze berekenden de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen tijdens 1 week wintersport in 2016. Zo kost een skiweek in het Duitse Berchtesgaden 2571 euro terwijl in het Zwitserese Zermatt een skiweek 6494 euro moet kosten. Op basis van de onderzoeksresultaten is een top 10 goedkoopste skigebieden en een top 10 duurste skigebieden gemaakt.

 

 

 

Goedkoopste skigebieden 2015 / 2016 top 10

 

1) Bansko in Bulgarije

2) Sotsji in Rusland

3) Berchtesgaden in Duitsland

4) Candanchu in Spanje

5) Kranjska Gora in Slovenië

6) Spitzingsee in Duitsland

7) Arinsal in Andorra

8) Baqueira Beret in Spanje

9) Ordino Arcalis in Andorra

10) Pas de la Casa in Andorra

 

De top 10 goedkoopste skigebieden geeft reden genoeg om in de winter van 2015 / 2016 nieuwe skigebieden te gaan ontdekken zoals Pamporovo in Bulgarije of Grandvalira in Andorra.

 

Duurste skigebieden 2015 / 2016 top 10

 

1) Zermatt in Zwitserland

2) St. Anton in Oostenrijk

3) Verbier in Zwitserland

4) St. Moritz in Zwitserland

5) Courchevel in Frankrijk

6) Val Thorens in Frankrijk

7) Meribel in Frankrijk

8) Laax in Zwitserland

9) Saas Fee in Zwitserland

10) Ischgl in Oostenrijk

 

Zwitserland heeft toegezegd de prijzen voor een dagkaart niet te verhogen in vergelijking met het vorige winterseizoen ondanks de sterke Zwitserse Frank (CHF). Zo kost een dagkaart in Zermatt in het seizoen 2015 / 2016 nog steeds 79 frank, net zoveel als vorig jaar.