Mooiste bezienswaardigheden Europa

 

Elk jaar kiezen reizigers de mooiste bezienswaardigheden van Europa. De 25 mooiste culturele bezienswaardigheden van het jaar krijgen de onderscheiding: Reizigerskeuze van het jaar. De Europese toeristen kiezen de monumenten op basis van een soort bucket list, het zijn de bezienswaardigheden in Europese steden die je echt een keer gezien moet hebben.

 

Mooiste bezienswaardigheden in Europa top 25

 

1) Sagrada Familia , Barcelona, Spanje. Meesterwerk van de architect Antoni Gaudi en het kenmerk van Barcelona of zelfs heel Spanje.

 

2) Sint-Pietersbasiliek , Vaticaanstad. Een van de grootste kerkgebouwen ter wereld met een bijzonder mooie koepel.

 

3) Dom van Milaan, Milaan, Italië. De grote Kathedraal van Milaan op het Domplein wordt gezien als een meesterwerk van gotische kunst.

 

4) Eiffeltoren , Parijs, Frankrijk, een van de meest bekende bouwwerken van Europa met een schitterend uitzicht op de stad.

 

5) Kerk van de Verlosser op het Bloed, Sint-Petersburg, Rusland. De Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus of Verlosser op het Bloed gebouwd in de sfeer van de middeleeuwse Russische architectuur of het romantische nationalisme. De kerk heeft niet alleen een rijk versierde buitenkant maar ook ruim 7500 vierkante meter aan mozaïeken in het interieur.

 

6) Notre-Dame , Parijs, Frankrijk. Een kathedraal in vroeggotische stijl in het centrum van Parijs, vooral bekend geworden door het boek: “De Klokkenluider van de Notre Dame” van Victor Hugo.

 

7) Fort Alhambra , Granada, Spanje. Het Rode paleis, een middeleeuws fort en paleis, overblijfselen van de Moorse heerschappij in Spanje en de laatste grote periode van de Andalusische kunst.

 

8) Hagia Sophia  museum, Istanboel, Turkije. Een voormalige moskee maar nu een museum, een bijzonder mooi gebouw in het oude stadscentrum van Istanboel.

 

9) De Karelsbrug , Praag, Tsjechië. De oudste brug van Praag met een lengte van 515 meter, een sfeervolle brug met straatmuzikanten, poppenspelers, tekenaars en verkopers.

 

10) Grote Markt Brussel, België . De Grote Markt is een sfeervol plein met mooie gebouwen zoals het stadhuis, de gildenhuizen en het broodhuis.

 

11) Tower of Londen , Verenigd Koninkrijk. Historische kasteel op de noordelijke oever van de Theems in het centrum van Londen. Een complex van meerdere gebouwen met de Beefeaters, ceremoniële bewakers van de Tower of Londen, als gids.

 

12) Het Anne Frank Huis, Amsterdam, Nederland. Monument en museum, het Achterhuis waar Anne Frank en haar familie waren  ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

13) Muren van Dubrovnik in Kroatië. De monumentale muren rondom Dubovnik, ook wel de ringmuur genoemd, zijn circa twee kilometer lang en worden onderbroken door bastions, torens en forten.

 

14) Colloseum in Rome, Italië. Het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk.

 

15) Pantheon in Rome, Italië, een van de best bewaarde oude Romeinse gebouwen.

 

16) Casa Batllo in Barcelona, Spanje. Werk van Antoni Gaudi, ook wel het Drakenhuis genoemd vanwege de vele verwijzingen in de bouwstijl naar de draak van Sint Joris.

 

17) Mezquita, Cordoba, Spanje of de Kathedraal van Cordoba, een mooi en uniek architectonisch monument.

 

18) Basilica Cisterne in Istanboel, Turkije. Ondergrondse wateropslagplaats die vroeger werd aangelegd om voldoende drinkwater te hebben als de stad werd belegerd. De Basilica Cisterne is te zien in de James Bond film: “From Russia with love”.

 

19) Sultan Ahmetmoskee in Istanboel, Turkije. De Sultan Ahmetmoskee wordt meestal de Blauwe Moskee genoemd vanwege de vele blauwe tegels in het interieur.

 

20) Schloss Schönbrunn in Wenen, Oostenrijk. Paleis en tuinen in een bijzondere mix van kunstvormen.

 

21) Akropolis Athene  in Griekenland. De hoge tafelberg in Athene met de gebouwen: het Parthenon, het Erechteion, de Propyleeën en de kleine tempel van Athene Nike.

 

22) Rijksdag gebouw in Berlijn, Duitsland. Het Duitse parlementsgebouw is gebouwd in eclectische stijl, een combinatie van verschillende stijlen.

 

23) Pont Alexandre III in Parijs, Frankrijk, versierde brug met sierlijke lantaarns, beelden van gouden paarden, cherubijnen en nimfen.

 

24) Edinburgh Castle  in Edinburgh, Verenigd Koninkrijk. Historisch fort hoog op de rotsen gelegen in de sfeervolle oude stad Edinburgh in Schotland.

 

25) Rode Plein in Moskou, Rusland. Het centrale plein in Moskou met het historische centrum Kremlin waar kathedralen en tsarenpaleizen staan.

 

(reizigersbeoordelingen van oa Tripadvisor en LonelyPlanet)