Fietsvriendelijke landen

 

De beste fietslanden index van Europa wordt samengesteld op basis van vijf verschillende criteria. Op basis van deze uitkomsten zijn de meest fietsvriendelijke landen van Europa bekend gemaakt.

 

De vijf criteria zijn:

 

  • 1) Het gebruik van de fiets, door hoeveel mensen wordt er dagelijks gebruik gemaakt van de fiets in een land.
  • 2) Verkeersveiligheid, op basis van de aantallen dagelijkse fietsers en de fietsongelukken met dodelijke afloop wordt bepaald hoe veilig de wegen zijn in het land voor fietsers.
  • 3) Fietstoerisme, hoeveel mensen gaan er op een fietsvakantie in een land. Het investeren in een netwerk van bewegwijzerende fietsroutes (Eurovelo) voor in  eerste instantie het toerisme en in tweede instantie voor algemeen gebruik is een lonende investering.
  • 4) Fietsindustrie, in welke landen wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld technische innovatie, milieudoelstellingen van groener vervoer, productie van fietsonderdelen en fietsaccessoires. Alle gegevens en de potentie van de fietsindustrie in Europese landen worden verzameld door Conebi, een overkoepelnde vereniging van fietsverenigingen uit alle Europese landen.
  • 5) Fiets participatie, de organisaties in een land die zich inzetten voor fietsers, oftewel wordt er gekeken naar het belang van de fietsers en geluisterd naar de wensen van fietsers in een land.

Op basis van deze vijf criteria is de ECF fietsbarometer samengesteld met als resultaat de meest fietsvriendelijke landen van Europa.

 

Top 10 fietsvriendelijke landen Europa 

 

De beste tien fietsvriendelijke landen van Europa zijn :

 

1) Denemarken, 2) Nederland, 3) Zweden, 4) Finland, 5) Duitsland, 6) België, 7) Slovenië, 8) Hongarije, 9) Oostenrijk, 10) Slowakije.

 

De beste tien fietslanden volgorde is op basis van de totale resultaten van alle vijf criteria, maar op een van de genoemde criteria kan een land wel hoger scoren dan zijn huidige plaats in de index:  

 

  • 1) Nederland scoort zonder meer het hoogst in het dagelijks gebruik van de fiets als transportmiddel met 36%, Denemarken volgt met 23% en Hongarije met 22%. Malta is de hekkensluiter van de EU landen met nagenoeg geen gebruik van de fiets als dagelijks vervoermiddel.
  • 2) Op basis van verkeersveiligheid scoort Luxemburg het hoogst, Nederland staat op de vierde plaats en Portugal is gemeten als het land met de meeste fietsongelukken.
  • 3) Het fietstoerisme is het hoogst in Finland, gevolgd door Zweden, Nederland staat op plaats vier en Frankrijk op plaats acht. Malta en Kroatië zijn de landen met het minste fietstoerisme.
  • 4) Fietsverkoop, het aantal fietsverkopen in een land per 1.000 inwoners. Slovenië heeft het hoogste aantal fietsverkopen van Europa met een verkoop van bijna 120 fietsen per 1.000 inwoners. Litouwen volgt op de tweede plaats en Nederland staat op vijf met 60 verkochte fietsen per 1.000 inwoners. Bulgarije heeft de laagste score met 16 fietsen per 1.000 inwoners.
  • 5) Fiets participatie, Denemarken scoort het hoogst in het meedenken met de fietser, gevolgd door Luxemburg, België en Nederland. Griekenland, Roemenie, Polen en Malta scoren het laagst in het actief participeren in de belangen van de fietser.

fietsvakantie Europa