Grootste meren van Europa

 

De meeste grote meren van Europa liggen in Rusland en Zweden maar Nederland staat ook in de top 10 grootste meren van Europa.

 

Top 10 grootste meren van Europa

 

1) Ladogameer in Rusland met een oppervlakte van 17.700 vierkante kilometer. Het Ladogameer is het grootste meer van Europa en ligt ten noordoosten van Sint-Petersburg. 

 

2) Onegameer in Rusland met een oppervlakte van 9.720 vierkante kilometer. Het Onegameer ligt in het westen van Rusland in de deelrepubliek Karelië. In het Onegameer liggen veel eilanden zoals het eiland Kizji, op Kizji staan houten kerkgebouwen en het is een werelderfgoed.

 

3) Vänermeer in Zweden met een oppervlakte van 5.655 vierkante kilometer. Het Vanermeer is het grootse meer van Zweden en het derde grootste meer van Europa, het meer ligt in het zuiden van het land in het landsdeel Götaland.

 

4) Saimaameer in Finland met een oppervlakte van 4.377 vierkante kilometer, het Saimaameer is het grootste meer van Finland en ligt in het zuidoosten van het land.

 

5) Peipsimeer in Estland met een oppervlakte van 3.555 vierkante kilometer, het Peipsimeer is het grootste meer van Estland en het vijfde grootste meer van Europa. Het Peipsimeer is het grootste grensoverschrijdende meer van Europa en ligt grotendeels in Estland en gedeeltelijk in Rusland.

 

 

6) Vättermeer in Zweden met een oppervlakte van 1.893 vierkante kilometer. Het Vattermeer ligt in het zuiden van Zweden en staat bekend om de uitstekende kwaliteit van het water. De omliggende gemeenten gebruiken het meer als drinkwatervoorziening en volgens sommige onderzoekers is het Vattermeer de grootste bron op een locatie van drinkwater ter wereld.

 

7) Belojemeer in Rusland met een oppervlakte van 1.290 vierkante kilometer, het Belojemeer, het “Witte Meer” ligt in het noordwesten van Rusland. Aan de oever van het meer ligt Belozersk, een van de oudste steden van Rusland.

 

8) Vygozeromeer in Rusland met een oppervlakte van 1.250 vierkante kilometer. Het Vygozeromeer ligt in het westen van Rusland ten noorden van het Onegameer, het is een ondiep meer met veel eilanden.

 

9) Mälarmeer in Zweden met een oppervlakte van 1.140 vierkante kilometer. Het Malarmeer ligt in het oosten van Zweden en watert af in de Oostzee. In het meer liggen een aantal eilanden en het is een bijzonder vogelrijk gebied.

 

10) IJsselmeer in Nederland met een oppervlakte van 1.100 vierkante kilometer. Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en het tiende grootste meer van Europa. Het meer is ontstaan door een deel van de Zuiderzee af te sluiten en wordt begrensd door de Afsluitdijk. Het IJsselmeer is genoemd naar de rivier de IJssel die uitmondt in het meer.