Langste rivieren Europa

 

Top 10 langste rivieren van Europa

 

1) Wolga

2) Donau

3) Dnjepr

4) Don

5) Petsjora

6) Dnjestr

7) Rijn

8) Desna

9) Elbe

10) Wisla

 

In de top 10 lijst langste Europese rivieren zijn enkele zijrivieren van de Wolga, zoals de Kama en de Oka niet meegerekend, dit omdat het zijrivieren zijn. 

 

Beschrijving langste rivieren van Europa

 

1) De Wolga stroomt door Rusland en heeft een lengte van 3.530 kilometer. De rivier ontspringt op de Waldajhoogte in Noord-West Rusland en stroomt door naar de Wolgadelta en de Kaspische Zee. De Wolga Delta is een beschermd natuurgebied, het biosfeer reservaat Astrakhan.

 

2) De Donau heeft een lengte van 2.855 kilometer, de rivier ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en mondt uit bij Roemenie in de Donaudelta en de Zwarte Zee. De Donau Delta is een beschermd natuurgebied in Roemenië en Oekraïne, het biosfeer reservaat Danube Delta.

 

3) De Dnjepr of de Dnipro heeft een lengte van 2.290 kilometer. De rivier ontspringt in de Valdaj hoogvlakte in Rusland en mondt uit in de Dnjepr Delta en de Zwarte Zee in de Oekraïne.

 

4) De Don heeft een lengte van 1.870 kilometer. De Don rivier ontspringt bij Novomoskovsk in de Toela streek in Rusland en mondt uit in de Zee van Azov en de Zwarte Zee in de streek Rostov, Rusland.

 

5) De Petsjora of de Pechora heeft een lengte van 1.809 kilometer. De rivier ontstaat in het Oeral gebergte in Rusland en mondt uit in de Petsjorazee en de Barentszee in Rusland. Het bovengebied van de Pechora rivier en de zijrivier Iljitsj of Ilych is het biosfeer reservaat Pechoro-Ilych in de republiek Komi, Rusland.

 

6) De Dnjestr heeft een lengte van 1.352 kilometer. De bron van de rivier ontstaat in de Woudkarpaten, ook wel Beskiden genoemd, in de Oekraïne en stroomt via Moldavië naar de Zwarte Zee.

 

7) De Rijn heeft een lengte van 1.233 kilometer, de bron van de rivier ligt in Zwitserland en de Rijn mondt uit in de Rijn-Maas-Schelde Delta en de Noordzee in Nederland.

 

8) De Desna rivier heeft een lengte van 1.130 kilometer en ontspringt in de Valdaj hoogvlakte in Rusland en mondt uit in de Dnjepr rivier en Delta (nr.3 op deze lijst). In Oost Polesië, Oost-Europese laagland, halverwege de Desna rivier ligt het biosfeer reservaat Desnianskyi met de Desna uiterwaarden, grenzend aan het biosfeerreservaat Nerusso-Desnianskoe-Polesie.

 

9) De Elbe heeft een lengte van 1.094 kilometer, de bron van de rivier ligt in het Reuzengebergte in Tsjechië en mondt uit in de Noordzee in Duitsland.

 

10) De rivier de Wisla heeft een lengte van 1.047 kilometer en ontspringt in de Silezische Beskiden in Polen. De Wisla mondt uit in de Gdansk Baai of de Bocht van Gdansk en in de Oostzee in Polen.

 

informatie Europa