Big 5 van Europa

 

De Big 5 zijn de vijf belangrijkste dieren van een continent of van een regio. De term “big five”, de Grote Vijf, is oorspronkelijk bedacht door jagers voor de vijf moeilijkste dieren om lopend op te jagen in Afrika. Het was zelfs jarenlang een spel om de Big 5 af te kunnen schieten en als trofee mee naar huis te nemen. De term wordt nu vooral gebruikt voor safari’s in Afrika, de Big 5 kunnen zien tijdens een safari is bijna een must. De Afrikaanse Big 5 zijn de vijf dieren: Leeuw, Luipaard, Neushoorn, Olifant, en Kaapse buffel, deze dieren zijn dus niet gekozen omdat het de grootste dieren van Afrika zijn maar alleen op basis van het grootste gevaar tijdens het jagen.

 

Big 5 van Europa

 

De Big 5 van Europa zijn vijf dieren gekozen op basis van zeldzaamheid, gedrag en uiterlijk en de emotie die het dier veroorzaakt. In vijf televisieafleveringen op de Vlaamse tv zender Eén is een documentaire uitgezonden met de presentator Chris Dusauchoit en de biologen Iwan Lewylle en Frederik Thoelen in samenwerking met IUCN (Internationale Unie voor Natuurbescherming).

 

In deze documentaire reisden ze door de meest ruige natuurgebieden van Europa op zoek naar de Big 5 van Europa. Oorspronkelijk stonden er 15 wilde dieren uit Europa op de lijst. De vijf dieren die uiteindelijk de hoogste score kregen zijn: de Wolf, de Bruine beer, de Lynx (zowel de Euraziatische als de Iberische, de Europese bizon (of Wisent) en de Veelvraat. De definitieve selectie werd met een fotocollage aangeboden aan de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy.

 

In Europa leeft de wolf in bijna alle landen: in Italië leven  er veel wolven en ook in Frankrijk leven er Italiaanse wolven in het nationale park Mercantour. In het noordoosten van Portugal en in Spanje in de regio’s Galicië en Asturië en in de provincie Leon. In Zweden en Noorwegen leeft een kleine populatie, in de Republiek Karelië (Finland) leeft een grote populatie.

Sinds 2011 zijn er in Nederland, België en Denemarken ook wolf waarnemingen gemeld, vermoedelijk door natuurlijke migratie uit aangrenzende landen.

 

De bruine beer in Europa komt ander voor in Roemenië, in Italië in onder andere het nationaal park Abruzzen, in Frankrijk in de Pyreneeën. In Spanje in onder andere het Cantrabisch gebergte, in Slowakije in het Tatra gebergte en in Kroatië in het Velebit gebergte.

 

In Bulgarije leven 600 tot 800 beren in de bergen zoals het Rodope gebergte en in Griekenland ook in het Rodope gebergte en in de regio Epirus.

 

De Euraziatische lynx leeft in beboste gebieden in vooral het noorden van Europa, de Iberische lynx leeft in Spanje en Portugal.

 

De Europese bizon leeft in onder andere het nationaal park Bialowieza in Polen, in Litouwen, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Roemenië en Slowakije.

 

 

De veelvraat (wolverine) leeft voornamelijk in de Scandinavische landen en in Rusland, Estland, Letland en Litouwen.

 

Big 5 van Nederland

 

Edelhert - © Foto Staatsbosbeheer
Edelhert - © Foto Staatsbosbeheer

Nederland kent ook een Big 5, de Nederlandse

Grote Vijf dieren zijn volgens Staatsbosbeheer:

 

1) edelhert

2) ree

3) wild zwijn

4) bever

5) zeehond