Finland

 

De hoofdstad van Finland is Helsinki. Finland of Suomi heeft een oppervlakte van 338.000 vierkante kilometer en 5,3 miljoen inwoners. De vlag van Finland is een blauw kruis op een witte achtergrond en zou het symbool zijn van de Finse meren en sneeuw.

vlag Finland

In het noorden van Finland ligt een deel van Lapland en de toendra’s. In het zuiden en westen de kuststrook, uitgestrekte bosgebieden en de Finse Merenvlakte. Finland is het land van meren en bossen. In Finland zijn ruim 185.000 meren, zoals het Saimaameer en Finland is het meest dicht beboste land van Europa, tweederde van het land is bos.

 

Natuurgebieden Finland

 

Er is een uitgebreid netwerk van natuurgebieden in Finland, er zijn 37 Nationale Parken met een totale oppervlakte van 9.789 vierkante kilometer.

 

Er zijn negentien natuurreservaten, deze zijn beperkt toegankelijk (uitsluitend de aangegeven wandelpaden) en dienen vooral wetenschappelijk onderzoek. Er zijn twee wildernisparken in het land, dit zijn het Archipelago Nationaal Park in zuidwest Finland en het nationale park Oulanka in Zuid-Lapland.

 

Er zijn 49 Ramsar Wetlands en twee Unesco biosfeerreservaten: Nort Karelia en Archipelago Sea Area. De Kvarken Archipel is een natuur werelderfgoed. De overige natuurgebieden in Finland zijn meestal Natura-2000 gebied, zoals 173 veen- en moerasgebieden, ruim 90 oerbos gebieden, 52 kruidenrijke bosgebieden en een aantal beschermde zones voor de Grijze Zeehond. Behalve de Kvarken Archipel zijn er zes Unesco werelderfgoed cultureel locaties in Finland: de Geodetische boog van Struve, het historische stadscentrum Oud Rauma, de heuvel Sammallahdenmaki, de vesting Suomenlinna, de oude kerk van Petajavesi en het dorp Verla.

 

vakantiebestemmingen Finland

 

natuur en cultuur Finland

 

overige informatie