Helsinki

 

 

 

Helsinki is de hoofdstad van Finland, de stad ligt in het midden van de zuidkust van het land in de regio Uusimaa. Helsinki ligt aan de Finse Golf, een gedeelte van de Oostzee. Een enkele keer is er iemand de Finse Golf overgezwommen naar Estland en met een ballonvaart is de tocht over de golf van circa 80 kilometer gemaakt.

 

Bezienswaardigheden Helsinki

 

Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere: de Domkerk van Helsinki, de evangelisch lutherse kerk ligt aan het Senaatsplein. De grote koepeltoren is 62 meter hoog, hierom heen staan vier kleinere koepeltorens. Boven de ingangen staan beelden van de twaalf apostelen.

 

 

De Uspensi kathedraal is een Russisch orthodoxe kathedraal, de entree is gratis en het gebouw trekt jaarlijks veel bezoekers. In de wijk Etu-toolo ligt een ondergrondse kerk, de rotskerk Temppeliaukion. De wanden van de kerk zijn de rots aan de binnenkant, het dak is een koepel van glas en koper.

 

Musea en festival

 

Suomenlinna

Er zijn verschillende musea in Helsinki: het Nationaal Museum van Finland met een historische collectie van de prehistorie tot de 21ste eeuw. Het Helsinki stadsmuseum met een weergave van de geschiedenis van Helsinki over een periode van 500 jaar. Klassieke Finse kunst is verspreid over drie musea:  Ateneum kunstmuseum voor klassieke Finse kunst, het Sinebrychoff kunstmuseum met klassieke Europese kunst en het Kiasma museum voor moderne kunst. Verder is er nog een designmuseum met tentoonstellingen op het gebied van mode en grafische vormgeving. Elk jaar in augustus is er de Nacht van de Kunsten en het Helsinki festival, een kunst- en cultuurfestival met theater, muziek, kunst, films en speciale programma’s voor kinderen. 

 

Suomenlinna

 

Het Finse kasteel district bij de haven van Helsinki bestaat uit zes eilanden, hier ligt het fort Suomenlinna. Het Suomenlinna is een werelderfgoed en gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw. De vesting staat symbool voor de Europese militaire architectuur van die tijd. In het fort worden jaarlijks verschillende culturele evenementen gehouden zoals het Suomenlinna Jazz festival.

 

Er zijn verschillende museums op de eilanden, zoals een museum met oude kanonnen en een nertsmuseum. Er wonen weinig mensen op de eilanden maar vooral in de zomermaanden zijn de groene omgeving en de vele strandjes van de eilanden een populair gebied.

 

Helsinki met kinderen

 

In de stad zijn acht verschillende openbare speeltuinen, andere leuke bezienswaardigheden of activiteiten met kinderen in Helsinki zijn:

 

  • Pretpark Linnanmaki met achtbanen, draaimolens en waterattracties. Het pretpark wordt onderhouden door het Fins kinderwelzijnswerk en een deel van de inkomsten van het park is bestemd voor kinderwelzijn.
  • Sea Life, een ontdekkingsreis naar de wereld onderzee. Sea Life is de thuisbasis van meer dan 200 zeedieren, van de slimme octopus tot de enge piranha en de leuke zeepaardjes.
  • Natuurhistorisch museum met dinosaurussen, vleermuizen en botanische tuinen.

 

 

  • Met de veerboot vanaf de Grote Markt in Helsinki naar de Suomenlinna eilanden met mysterieuze tunnels, ruim 100 kanonnen en gezellige cafés en restaurants. 
  • Stadstour met de rode Hop-on Hop-off bus langs de vele bezienswaardigheden van Helsinki.
  • Gardenia, een tropische tuin met ruim 300 verschillende plantensoorten zoals suikerriet, bananen, mango’s, papaja’s, ananassen, vanille, cacao, koffie, peper en kaneel. Voor kinderen is er een schatkaart om het geheim van de planten te ontdekken.
  • Haltia, het Finse natuurmuseum met drie expositieruimtes, is een weergave van de natuur en de nationale parken van Finland en van de groene gordel, de groene gebieden rondom de stad Helsinki.
  • Helsinki dierentuin Korkeasaari, in 2019 viert de dierentuin haar 130 jarig bestaan.