Nationaal Park Linnansaari en Kolovesi

 

 

Nationaal Park Linnansaari

Het Nationaal Park Linnansaari in Finland heeft een oppervlakte van 38 vierkante kilometer en ligt in de historische regio’s Noord-Savo en Zuid-Savo in de Finse Merenvlakte oftewel het Finse Merengebied.

Het nationale park Linnansaari ligt grotendeels in het Haukivesi-meer ten noorden van de stad Savonlinna. Het meer Haukivesi is een deel van het Saimaa merengebied. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit het meer, de eilanden en eilandengroepen. Het is een prachtig landschap en vanaf de hoge rotsen op de eilanden is er schitterend uitzicht op het Finse merengebied. Er zijn verschillende wandelpaden op het hoofdeiland Linnansaari en er is een informatiecentrum.

 

Joutenvesi en Pyyvesi

 

Tussen de nationale parken Linnansaari en Kolovesi ligt het Joutenvesi-meer, het meer is vernoemd naar de zwanen in het natuurgebied. De eilanden in Joutenvesi zijn nagenoeg allemaal onbewoond en het is een van de mooiste routes in Finland om met de kano te verkennen. Ten oosten van het meer Joutenvesi ligt het meer Pyyvesi, de twee gebieden zijn onderdeel van het Joutenvesi-Pyyvesi Natura-2000 natuurgebied.

 

Nationaal Park Kolovesi

 

Het Nationaal Park Kolovesi ligt ten noorden van het nationale park Linnansaari en heeft een oppervlakte van 23 vierkante kilometer. Het natuurgebied ligt in de historische regio Zuid-Savo en is vooraal opgericht ter bescherming van de Saimaa ringelrob.

 

 

Kenmerkend voor het landschap is de steile rots aan de kust die oprijst uit het water en de berg Ukonvuori waar rotstekeningen zijn ontdekt. De rotstekeningen zijn bereikbaar via een aangelegde trap in de rotsen. In Oravi is een verhuurplaats van kano’s en er kan gepeddeld worden naar het Haukivesi-meer, het nationale park Linnansaari of naar het meer Joutenvesi waar veel eilandjes zijn.

 

Saimaa-rob

 

In de nationale parken leeft de bijzondere Saimaa-rob of de Saimaa ringelrob (Pusa hispida saimensis). Het is een zoetwaterrob en leeft uitsluitend in het Saimaameer in Finland. De Saimaa-rob leeft al circa 8000 jaar in het zoete water van het Saimaameer en is het enige Finse endemische zoogdier. Het is een bedreigde diersoort en er wordt door natuurbescherming alles aan gedaan om de soort te behouden. Er leven nu circa 300 Saimaa ringelrobben in het gebied, terwijl dit er 20 jaar geleden nog maar 140 waren. In het gebied is geen pakijs, daarom graaft het wijfje een hol in de sneeuw en baart hier haar pups. Aan het eind van de winter en in het vroege begin van het voorjaar is het verboden om de plaatsen te bezoeken waar de jonge robben worden gezoogd. In de zomer zijn de Saimaa robben regelmatig in de nationale parken Linnansaari en Kolovesi te zien. De dieren zijn schuw maar ook nieuwsgierig, het zijn intelligente dieren die vertrouwelijk kunnen worden met mensen die ze kennen. Soms komen ze heel dichtbij of zwemmen ze achter een kano aan.