Praktische informatie Finland

 

Finland ligt in Noord-Europa en grenst aan Rusland, Noorwegen, Zweden, ten zuiden van het land ligt de Finse Golf en Estland, ten zuidwesten ligt de Oostzee en ten westen ligt de Botnische Golf.

 

  • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Helsinki in Finland is 2 uur en 20 minuten, de vliegtijd Amsterdam naar Kittila (Lapland) is 3 uur en 10 minuten.  
  • Tijdsverschil, zowel in de zomer als in de winter is het in Finland een uur later dan in Nederland.
  • Het kraanwater is in heel Finland van uitstekende kwaliteit en geschikt als drinkwater. In sommige gebieden zijn zomerhuisjes niet op de waterleiding aangesloten, hier wordt meestal gebruik gemaakt van bronwater, dit water is meestal getest en ook goed bruikbaar als drinkwater.
  • Het voltage is in Finland 230 volt en de stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland, er is geen verloopstekker nodig.
  • De munteenheid in Finland is de Euro, de 1 en 2 eurocent zijn afgeschaft, de bedragen worden afgerond. Vroeger stond het land bekend als een duur land maar inmiddels is het prijspeil in Finland lager dan in de andere Scandinavische landen en nagenoeg gelijk als in Nederland met uitzondering van alcohol dat een stuk duurder is. In de steden zijn voldoende pinautomaten, maar buiten de steden in de minder bevolkte gebieden kan pinnen nog wel lastig zijn. In winkels is het gebruikelijker om met de creditcard te betalen en niet met een bankpas, bij het pinnen wordt er vaak om een legitimatie gevraagd.
  • Finland is lid van de Europese Unie en is een Schengenland. Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland. Er is geen visumplicht bij een bezoek aan het land van korter dan drie maanden.
  • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Helsinki, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  +358  9 22 89 20
  • Noodnummer in Finland:  het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon.
  • De winkels in Finland zijn in de steden over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag  van 08:00 tot 21:00 uur, op zaterdag van 08:00 tot 18:00 en op zondag van 12:00 tot 18:00 uur. Deze ruime openingstijden zijn toegestaan en in de steden hanteren veel winkels deze openingstijden, buiten de steden in de toeristische gebieden zijn de openingstijden ook vrij ruim maar soms is er een middagpauze sluiting of gaan ze ’s avonds vroeger dicht. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur.  
  • Het verkeer in Finland wordt gezien als vrij veilig en het land heeft een goed wegennet, let wel op voor rendieren en elanden die op de weg kunnen lopen. Buiten de bebouwde kom is het voeren van dimlicht of dagrijlicht overdag verplicht. Voor de bestuurder van de auto is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,5 promille. Buiten de bebouwde kom geven automobilisten vaak geluidssignalen of lichtsignalen bij kruisingen of onoverzichtelijke bochten. De meeste boetes in het verkeer in Finland zijn inkomensafhankelijk en kunnen fors oplopen.