Saimaa

 

Saimaa Finland

Het Saimaameer of de Grote Saimaa is het grootste meer van Finland en ligt in het Finse Merengebied. De Saimaa-meren hebben een totale oppervlakte van circa 4400 vierkante kilometer. Het grootste meer met een oppervlakte van 1.377 vierkante kilometer wordt de Grote Saimaa, de Zuid-Saimaa of het Samaimeer genoemd. Het water van het meer stroomt via de Vuoski rivier naar het Ladogameer in Rusland. Grenzend aan de Saimaa-meren liggen de steden Mikkeli, Savonlinna, Imatra, Varkaus en Lappeenranta. In de nationale parken leeft de zeldzame Saimaa ringelrob. 

 

Steden aan de oevers van het Saimaameer:

 

Mikkeli

 

Mikkeli Finland

Mikkeli was in de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Finse strijdkrachten. Op het plein staat een oorlogsmuseum en in de stad staan verschillende kanonnen. De stad kreeg de Orde van het Vrijheidskruis, een ridderorde voor militaire verdienste. De stad heeft een luchthaven voor binnenlandse vluchten en een treinstation.  

 

De kathedraal van Mikkeli of St. Michael is gebouwd in 1896 in neo-gothische stijl. Vanaf de watertoren is er een mooi uitzicht op de omgeving en Mikkeli is een belangrijke toegangsplaats voor een bezoek aan de Saimaameren.

 

Savonlinna

 

Savonlinna ligt centraal in de Saimaameren, de Finse naam van de plaats staat voor “het kasteel van Savo”. Rondom het kasteel Olavinlinna werd later de stad gebouwd. Ten noorden van de stad ligt het nationale park Linnansaari.

 

Olavinlinna is het St. Olaf kasteel, het kasteel is gebouwd in de 15de eeuw en heeft drie torens. Olavinlinna ligt op een eiland en vormt de verbinding tussen de meren Haukivesi en Pihlajavesi. In het voormalige fort is het kasteelmuseum gevestigd en een religieus orthodox museum. In het Olavinlinna wordt jaarlijks het Savonlinna Opera Festival gehouden. Het operafestival is uitgegroeid tot een internationaal evenement en duurt een maand. In de Kuifje strip: “ De scepter van Ottokar” stond het kasteel model voor het Kropow kasteel in het stripverhaal.

 

Imatra

 

Imatra ligt in de regio Zuid-Karelië op de grens met Rusland. De industriestad staat bekend om de beroemde watervallen. In het centrum staan een aantal mooie kerken. Bij Imatra ligt de Vuoski rivier, de Vuoski ontspringt in het Samaaimeer en mondt uit in het Ladogameer in Rusland. Aan de rivier liggen een aantal waterkrachtcentrales.

 

 

Imatrankoski

 

De Vuoski kent veel stroomversnellingen, de Imatrankoski is een waterval en de grootste stroomversnelling van de rivier. De Imatrankoski is een van de 27 Nationale Landschappen in Finland. Een Fins Nationaal Landschap heeft een symbolische waarde op het gebied van geschiedenis, cultuur of natuur en worden meestal door het publiek gekozen.

 

Tsarina Catharina de Grote of Catharina II van Rusland bezocht in 1772 de Imatra watervallen en sinds die tijd is het gebied en de kabelbaan een populaire toeristische attractie. De Imatrankoski ligt in het natuurpark Kruununpuisto, het is het oudste natuurpark van Finland.

 

In het natuurpark ligt ook het Valtion hotel en een sculptuur, de Imatran Impi. De sculptuur toont de waterval en een beeld van een verdronken vrouw in de Vuoskirivier. Imatran Impi staat symbool voor de vele mensen die zelfmoord pleegden door in de Imatra stroomversnellingen te springen.