Werelderfgoed Finland

 

In Finland zijn nu zeven werelderfgoed monumenten (2017) waarvan zes cultureel en een natuurlijk erfgoed. De monumenten trekken jaarlijks veel bezoekers, toeristen uit het binnen- en buitenland. Op de nominatielijst werelderfgoed Finland staan zes monumenten.

 

 

Informatie over het werelderfgoed in Finland:

 

Cultureel erfgoed Finland

 

  • Fort Suomenlinna , het Fort van Finland, een vesting gebouwd op zes eilanden bij de haven van Helsinki. Bij het fort liggen een aantal musea, een bibliotheek en een museumschool.
  • Geodetische boog van Struve, Een keten van driehoeksmeetpunten van Noorwegen tot aan de Zwarte Zee, gezamenlijke werelderfgoed inschrijving in tien landen.
  • Hout- en kartonfabriek van Verla, nederzetting met een hout- en kartonfabriek, een houtmolen en een woonwijk gebouwd eind 19de eeuw. Een goed bewaarde kleinschalige landelijke industriele nederzetting in de regio Kymenlaasko in het zuiden van Finland.
  • Oud Rauma, Rauma is een van de oudste havensteden van Finland en ligt aan de Botnische Golf in het landschap Satakunta in het westen van Finland. De stad is gebouwd rondom een Franciscaans klooster en in het oude gedeelte van de stad staan nog veel houten huizen.
  • Oude kerk van Petäjävesi, de oude Lutherse landkerk is gebouwd van boomstammen tussen 1763 en 1765. De kerk ligt op een klein schiereiland in Centraal-Finland en is in de zomer per boot en in de winter over het ijs bereikbaar.
  • Sammallahdenmäki, begraafplaats uit de bronstijd. Heuvel met meer dan 30 granieten graven uit de bronstijd tussen 1500 en 500 v. Chr. De rituele begraafplaats Sammallahdenmaki ligt aan de Botnische Golf in het westen van Finland.

 

 

Natuurlijk erfgoed Finland

 

Hoge kust en Kvarken archipel, de Hoge kust in Zweden en de Kvarken archipel is een gezamenlijk werelderfgoed in de Botnische Golf. De Kvarken archipel met 5600 eilanden komt elk jaar hoger te liggen door het smelten van landijs. Door dit postglaciale proces wijzigt het land, de kustlijn rukt op, er verschijnen nieuwe eilanden, schiereilanden worden groter en meren veranderen in moerassen en vennen. In circa de afgelopen 10.000 jaar is het land ruim 280 meter hoger te komen liggen.

 

Op de voorlopige werelderfgoed lijst staat onder andere het Saimaameer  en het Pielinenmeer samen met een aantal nationale parken in deze omgeving.