Agave Americana

 

De Agave Americana heeft als bijnaam de 100 jarige plant of de Eeuwplant maar de plant wordt geen 100 jaar oud. De Agave Americana bloeit maar één keer en pas wanneer de plant tien tot vijftien jaar oud is. De plant bloeit met grote geelgroene bloemen maar deze bloemen zien er uit als vruchten. De bloem bloeit op een hoge stengel van 8 tot 10 meter hoogte. De plant zelf wordt niet hoger dan circa 1,5 meter. Na de bloei gaat de oorspronkelijke plant of de moederplant dood maar de plant heeft wel nieuwe scheuten gevormd die weer uit zullen groeien. De Eeuwplant is vaak te zien in het zuiden van Europa in landen als Spanje, Portugal en Griekenland.

 

Agave in het wild

 

De Agave Americana komt oorspronkelijk uit Mexico maar groeit inmiddels in heel Zuid-Europa in het wild. De bloem heeft een schijnvrucht bloeiwijze, ook wel infructescence genoemd, omdat de bloeiwijze van de bloem een fase heeft van vruchten vormen, in tegenstelling tot een vrucht die na het bloeien volgt. Een plant of dier die zich maar één keer voortplant wordt semelpariteit genoemd. De bijnaam Century plant, 100 jarige plant zou van deze semelpare groeiwijze komen, hoewel de plant geen honderd jaar oud kan worden. In de plantkunde wordt het fenomeen van maar één keer bloeien monocarpisch genoemd.

 

 

 

Het getande blad van de Agave Americana is blauwgroen van kleur met een heel scherpe punt. Het jonge blad staat rechtop en het oude blad hangt omgekruld omlaag. In het blad slaat de plant veel vocht op. Dit vocht in het blad is giftig en geeft bij aanraking een huidirritatie. De bloemsteel bevat ook veel vocht, opmerkelijk genoeg is het vocht uit de bloemsteel niet giftig.

 

 

 

Alcoholische drank

 

Het sap uit de bloemsteel wordt  Aqua Miel of honingwater genoemd. Het honingwater wordt gegist en er ontstaat een alcoholische drank: Pulque. Pulque is een traditionele alcoholische Mexicaanse drank en heeft een melkachtige kleur. Vroeger werd de Pulque als een heilige drank gezien. Het honingsap is alleen uit de bloemsteel te halen, maar omdat de plant er minstens tien jaar over doet voordat zich een bloemstengel vormt is het een bijzonder product. Niet alleen de Pulque werd als heilige drank gezien maar alle Agave plantensoorten kregen een heilig aanzien. In de mythologie wordt het honingwater gezien als het bloed van Mayahuel. In de Azteekse mythologie was zij onder andere de godin van de alcohol. De alcoholische drank Pulque wordt gemaakt van deze Agave americana, Teguila wordt gemaakt van de Agave tequilana. De witte melkachtige Pulque kan worden gedistilleerd, dan ontstaat de Mezcal of Mescal drank. Soms zit er een beestje in de fles of het glas Mezcal, dit beestje is geen Mexicaanse worm maar een rups van de nachtvlinder Hypopta agavis. De rups in de fles Mezcal was een gimmick, een marketing grap, om de Mezcal te promoten. Naast de alcoholproductie wordt van het Agavesap een agavesiroop gemaakt, dit is een natuurlijk suikervervanger.

 

 

Piteado

 

Het overblijvende deel van de bloemstengel is een vezel. Deze vezel wordt gebruikt voor het maken van touw en matten. De vezel wordt pita genoemd en wordt ook gebruikt om mee op leer te borduren. Op leren riemen, schoenen, tassen wordt met de pita een kunstig borduurpatroon gemaakt. Deze borduurtechniek wordt Piteado genoemd en is een traditionele Mexicaanse kunst.