Agavoideae

 

De Agavoideae is een onderfamilie van de Aspergefamilie, er zijn circa 640 soorten planten binnen 23 geslachten die vooral groeien in tropische en subtropische gebieden. Bekende soorten binnen de onderfamilie Agavoideae zijn de Agave, de Yucca en de Hosta.

 

 

Agave

 

De Agave is een inheemse plant in de warme en droge gebieden van Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. Agaves zijn vetplanten met dikke vlezige bladeren in de vorm van een bladrozet. In Zuid-Europese landen groeiend verschillende soorten Agaves. Het wortelstelsel van de Agave is een netwerk van efficiënte ondiepe wortelstokken. De wortelstokken vangen het vocht van de regen maar ook van dauw en condensatie. Het blad van de plant slaat het vocht op en voorkomt verdamping. De gespitste bladeren van de Agave hebben scherpe randen, hierdoor eten dieren bijna niet van de plant en komen ze ook niet bij het water van de plant. De meest voorkomende Agave soort in Zuid-Europa is de Agave americana , deze is in het midden van de zestiende eeuw ingevoerd in Europa.

 

 

 

Yucca

 

De Yucca is een inheemse plant in de droge gebieden van Amerika en in de Caraïben. In Zuid-Europa groeien verschillende Yucca soorten als sierplant, in Noord-Europa zijn er veel soorten te koop als potplant voor in de zomer buiten of als kamerplant voor binnen.

 

 

 

 

 

 

 

Hosta

 

De Hosta wordt ook wel de Hartlelie genoemd, er zijn circa 40 soorten, de meeste soorten Hosta zijn winterhard en komen voor in Midden-Europa. De Hosta is ook vaak te zien in botanische tuinen en op bloemenshows zoals de Chelsea Flower Show in de Chelsea Physic Garden in Londen.

 

Andere soorten binnen de Agavoideae zijn onder andere de Graslelie, De Beschorneria, de Camassia, de Furcraea, de Hesperaloe, de Hesperoyucca en de Paradijslelie die onder andere groeit in de zuidelijke Alpen, de Pyreneeën en Slovenië.