Babybanaan

 

Alle bananenplanten vallen onder het geslacht Musa, een gewone bananenplant wordt al snel acht meter hoog maar er zijn ook kleinere bananenplanten met babybananen. De naam Musa komt van Antonius Musa, hij was lijfarts van Keizer Augustus. Een kleine bananensoort binnen het geslacht Musa is de Babybanaan of de Musa acuminata ook wel dessertbanaan genoemd, soorten Babybanaan zijn onder andere de Dwarf Cavendish en de Lady Finger.

 

Dwarf Cavendish banaan

 

De Dwarf Cavendish wordt circa 2 tot 2,5 meter hoog. De plant komt oorspronkelijk uit de biogeografische regio Maleisië, een grote regio met een vegetatie van tropisch regenwoud. Landen binnen deze geografische regio zijn bijvoorbeeld Maleisië, Singapore, Indonesië, de Filippijnen en Papoea-Nieuw-Guinea met inbegrip van de Bismarck-archipel. De Dwerg Cavendish is een cultivar van de Cavendish en de grootte is gebaseerd op de relatief kleine boom niet op de vrucht, al is de vrucht meestal wel wat kleiner dan een gewone banaan.

 

 

De Dwarf Cavendish kan in huis of in de kas worden gekweekt en in de zomer kan de plant naar buiten. De plant geeft eetbare bananen met een lengte van circa 15 centimeter. De naam van de banaan is afkomstig van William Cavendish, de zesde hertog van Devonshire, hij had de plant in een kas staan in Engeland. Toen de Panamaziekte uitbrak en de meeste bananenplanten werden aangetast leek de Dwarf Cavendish hier minder last van te hebben, vanaf circa 1950 werd de banaan populair voor commerciële productie. Later bleek de plant toch niet resistent tegen de ziekte.

 

Lady Finger –  Babybanaan

 

De Lady Finger banaan is een echte Babybanaan, een kleine zoete banaan. De plant wordt circa 2 tot 4 meter hoog, de bananen worden circa 6 tot 8 centimeter lang en zijn rechter van vorm dan de gewone banaan. Het is een zoete banaan met een dunne schil. Andere namen voor de Lady Finger zijn: bakbanaan, vijgbanaan, pisangbloem, suikerbanaan of Musa aromatica. De Maleisische naam is: pisang mas. In Cambodja is de babybanaan officieel de nationale vrucht, hier heet  de babybanaan: Chek Ponk Moan (kip-ei-banaan), deze banaan wordt in Cambodja in veel gerechten gebruikt en is goedkoop. Zelfs de bloemen van de banaan worden gegeten en de stengel van de plant kan als veevoer worden gebruikt. 

 

Kweken babybananen

 

In Zuid-Europese landen zoals Spanje en Griekenland kunnen beide varianten buiten worden gekweekt, deze bananenplanten zijn dan ook vaak te zien in een tuin of zelfs in bananenplantages. In Noord-Europese landen moeten de planten in een kas of binnenshuis worden gekweekt. In de zomer kunnen de planten wel naar buiten. De Lady Finger variant blijft soms in de winter in Nederland in de tuin ook wel in leven als de plant maar goed afgeschermd wordt tegen de kou. De Babybanaan heeft wel een lichte plaats nodig en om een nieuwe scheut aan het groeien te krijgen is er een warme temperatuur nodig van minimaal 22 graden. Voor het laten bloeien en groeien van de babybananen is de algemene regel: hoe warmer hoe beter.