Canna of Bloemriet

 

De Canna is een tropische of subtropische plant die in veel Europese landen is te zien maar ook als tuinplant in Nederland en België regelmatig voorkomt. De Canna of Bloemriet komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en Zuid-Amerika en is niet of nauwelijks winterhard. Op een beschutte plaats kan de plant eventueel wel de winter overleven maar het is veiliger om de Canna als kuipplant te houden en in de winter binnen te zetten of om de plant in een kas te houden. Sommige Canna soorten worden ook wel als vijverplant geplaatst. De Canna’s bloeien langer door de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

De Canna wordt ook wel Canna lily of lelie genoemd, maar de plant is geen leliesoort.

 

Geslacht Cannaceae

 

De Cannaceae is een geslacht of familienaam van de orde Zingiberales. De orde Zingiberales bestaat uit 8 familienamen, 92 geslachten en ruim 2.000 soorten. De acht families van de Zingiberales zijn de: Zingiberaceae (Gemberfamilie), Musaceae (Banaanfamilie), Marantaceae (Maranta of gebedenplant), Strelitziaceae (Paradijsvogelbloem familie), Cannaceae (Bloemriet familie), Heliconiaceae (Heliconia), Lowiaceae en Costaceae. De Bloemrietfamilie kent maar 1 geslacht, dit is de Canna of het Bloemriet

 

 

Bloemriet – Canna

 

De Nederlandse naam die voor Canna wordt gebruikt is Bloemriet en er zijn verschillende soorten bloemriet die in de zomermaanden bloeien in Europa.

  • Het Bloemriet is veel te zien in Europese landen als Griekenland, Spanje en Portugal, het is in deze landen warm genoeg voor de plant om in de winter te overleven en het is een plant met veel variëteiten en weelderige bloemen.
  • In onder andere de Engelse Victoria tuinen en in Cannes in Frankrijk is het bloemriet een populaire sierplant.
  • In Nederland zien we de plant vaak op landgoederen maar zelfs sommige gemeenten poten de plant wel als eenjarige plant bijvoorbeeld bij een evenement als de Nijmeegse Vierdaagse.

 

Canna soorten

 

Canna soorten zijn onder andere: Canna indica of Indisch bloemriet, het Indisch bloemriet heeft rode bloemen op een dunne maar stevige steel. Een synoniem voor de Canna indica is de Canna edulis. De Canna brasiliensis of Braziliaans bloemriet heeft oranje/rode bloemen met geel in de richting van het hart van de bloem. De Canna flaccida of de Gele canna is een bloemriet met grote gele bloemen. De bloem van de Canna lutea heeft een tijgerprint in de kleuren geel met oranje. De Canna glauca komt oorspronkelijk uit wetland en heeft ranke gele bloemen op een dunne en stevige steel. Op de oorspronkelijk Canna planten zijn veel varianten gekweekt (hybriden) met kleine ranke of juist grote bloemen en met groen, rood of bont gekleurd blad. Deze kweekvarianten hebben meestal niet meer de oorspronkelijke botanische naam maar de meest uiteenlopende namen.

 

 

Canna symboliek of gebruik

 

  • De Canna indica of het rode Indische bloemriet wordt wel bij bruiloften gebruikt en staat symbool voor vertrouwen.
  • De Canna lutea zou symbool staan voor schoonheid.
  • De zaden van de Canna plant worden in Afrika wel gebruikt in een kalebas om de kalebas daarna als muziekinstrument of rammelaar te kunnen gebruiken.
  • In Madagaskar worden de zaden van de Canna als sieraden gedragen. In verschillende landen worden van de zaden rozenkransen gemaakt.
  • Het zien van een bloeiende Canna versterkt volgens sommige psychologen ons cognitieve geheugen.
  • In Thailand wordt op Vaderdag en Moederdag vaak een Canna bloem gegeven. Vaderdag is gelijktijdig met de verjaardag van de koning en Moederdag op dezelfde dag als de verjaardag van de koningin.
  • In verschillende landen staat de “tijger” Canna symbool voor een verliefde vrouw en de meeste Canna soorten staan symbool voor hoop en vertrouwen.