Echium

 

Echium is een geslacht in de plantenfamilie Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Het geslacht bestaat uit 60 soorten en groeit in het wild in heel Europa. De naam van het geslacht is afgeleid van het Griekse woord voor adder en verwijst naar de vorm van het plantendeel dat zaad bevat. Veel soorten Echium zijn endemisch voor Madeira of de Canarische Eilanden.

 

Slangenkruid  –  Echium vulgare

 

Het Slangenkruid is de enige soort Echium die in Nederland en België voorkomt en wordt ook wel het Gewone slangenkruid of Blauw slangenkruid genoemd. De plant is een waardplant voor de Gevlamde grasmot, een vlinder die leeft in de duinen en Zuid-Limburg. Het Slangenkruid bloeit vanaf mei tot en met juli met een hoogte van 25 centimeter tot 1 meter. De plant krijgt eerst roze en vervolgens helderblauwe bloemen. De Echium vulgare komt verder voor in Spanje, Frankrijk, Italië, Kroatië en Griekenland.

 

Echium plantagineum

 

De Echium plantagineum wordt ook wel Paars slangenkruid genoemd, de plant komt vrij veel voor in Griekenland, Cyprus, Turkije, Spanje, Portugal en Italië maar is ook te vinden in Kroatië, Montenegro en het zuiden van Frankrijk. De plant groeit in het wild vooral aan de kust met een hoogte van 20 tot 70 centimeter en bloeit in het zuiden van Europa met paarse bloemen vanaf eind maart tot begin juni.

 

Echium candicans (Portugal)

 

De Echium candicans is endemisch op het Portugese eiland Madeira en staat bekend als de lokale nationale bloem van Madeira. De Echium candicans wordt ook wel Trots van Madeira (Pride of Madeira), Madeira slangenkruid of in het Portugees Massaroco genoemd. De Echium candicans groeit op een hoogte van 800 tot 1400 meter en is vrij zeldzaam. De plant groeit in een struikvorm met een breed bladrozet en donzig blad, de bloemstengel kan circa 2 meter hoog worden en de bloemtrossen krijgen een lengte tot 45 centimeter. De bloemen zijn meestal blauw, een heel enkele keer wit of roze.

 

 

Echium nervosum

 

De Echium nervosum is endemisch voor de Portugese eilanden Madeira, Porto Santo en Desertas. De plant groeit in struikvorm met een maximale hoogte van 2 meter en lichtblauwe tot soms bijna witte bloemen. De Echium nervosum wordt in het Portugees ook Massaroco genoemd en in het Engels Blue pride of Madeira.

 

 

Echium gentianoides (Canarische Eilanden)

 

De Echium gentianoides is endemisch voor het eiland La Palma (Canarische Eilanden), de plant groeit op rotsachtige bodem op een hoogte boven de 1800 meter. De struik bereikt een maximale hoogte van 70 centimeter en bloeit met voor de soort relatief grote blauwe bloemen. De Echium webbii is ook endemisch voor La Palma en groeit alleen op de beboste hellingen van het nationale park Caldera de Taburiente

 

Echium wildpretii

 

 

De Echium wildpretii is endemisch op het eiland Tenerife (Canarische Eilanden, Spanje) en komt vooral voor in het nationale park Teide . De Echium wildpretii wordt ook wel Tajinaste rojo genoemd of Toren van juwelen of Rode ossentong of Teide ossentong. De plant wordt 1 tot 3 meter hoog en bloeit met rode bloempjes in het voorjaar tot aan het begin van de zomer. De rode bloemen verkleuren na verloop van tijd naar blauw.

 

De Echium aculeatum wordt ook wel Tajinaste blanco genoemd, de aculeatum heeft een struikvorm met witte bloemen en is endemisch op de Canarische eilanden. De Echium brevirame lijkt op de aculeatum maar komt alleen voor op het eiland La Palma.