Yucca

 

De Yucca plant of ook wel de Palmlelie genoemd komt oorspronkelijk uit gebieden als Noord- en Midden Amerika, Canada, Mexico en Guatemala maar sommige soorten Yucca groeien inmiddels ook in het wild in Europese landen. Er zijn circa 45 Yucca soorten variërend van kleine struiken tot bomen en meestal hebben ze grote witte bloemtrossen. Een bijnaam voor de Yucca of Palmlelie is “Geest op het kerkhof” omdat  in het wild de Yucca nogal eens groeit op verlaten land bij een kerkhof. Als er dan zo’n grote bloem verschijnt lijkt het net een geestverschijning, zeker in het donker.

 

Yucca nachtvlinder

 

De voortplanting van de Yucca in het wild wordt bewerkstelligd door de Yucca nachtvlinder (Megathymus yuccae). Deze Yucca vlinder, ook wel Yuccamot of Yuccaboor genoemd zit overdag in de bloem van de Yucca plant en gaat ’s nachts andere Yucca planten bestuiven. Deze Yuccamot is de enige vlinder die het bestuiven van Yuccaplanten in het wild kan doen, zonder deze nachtvlinder zou de Yuccaplant uitsterven. De Yuccavlinder pakt het stuifmeel van de Yuccabloem, maakt er een balletje van, vliegt naar de volgende Yuccabloem en plaatst of eigenlijk boort het balletje stuifmeel in de stamper. Als de Yuccavlinder klaar is met het bestuiven dan legt de nachtvlinder eitjes op het stuifmeel, zodat de volgende generatie Yuccamotten weer de Yuccaplanten zal gaan bestuiven.

 

Yucca soorten

 

De Yucca aloifolia, ook wel de Spaanse bajonet genoemd. De plant heeft een rechte stam met een hoogte van 1,5 tot maximaal 6 meter, het blad is egaal groen met een scherpe punt, de bloemen zijn wit met vaak een paarse tint op de buitenste bloemblaadjes. De plant is populair als sierplant, vooral in het zuiden van Europa.

 

De Yucca angustissima met lang en smal blad en bloemtrossen met crème of groenwitte bloemen.

 

De Yucca baccata ook wel banaanyucca genoemd, de plant heeft een korte stam, en wit tot crème kleurige bloemen met soms een paarse tint.

 

De Yucca baileyi ook wel Navajo yucca genoemd is een kleine soort met een lange bloeiende stengel met groenwitte tot paarsachtige bloemen.

 

 

 

De Yucca brefivolia heeft als bijnaam de Joshua Tree. De boom wordt maximaal 15 meter hoog en heeft zware dikke takken, het scherpe blad is donkergroen, de grote bloemtrossen met crèmewitte bloemen zijn te zien in het voorjaar. De vruchten van de boom werden vroeger wel gegeten door de indianen.

 

De Yucca carnerosana met een rechte stam van twee tot acht meter hoog en witte bloemen.

 

De Yucca elata ook wel zeepboom of zeepyucca genoemd, de plant heeft een hoogte van 0,5 tot 5 meter, op de top groeit een lange bloemstengel met klokvormige hangende bloemen in een witte of gebroken witte kleur. De wortels en de stengels van de plant worden wel gebruikt bij de productie van zeep.

 

De Yucca filamentosa is groenblijvend met een hoogte van circa 1,5 meter hoog en bloeit vanaf juni tot eind augustus met grote trossen klokvormige witte bloemen. De plant groeit inmiddels in bijna heel Europa en is veel te zien in onder ander Frankrijk, Italië en Turkije.

 

 

De Yucca flaccida wordt wel gezien als een variant van de filamentosa maar het blad is dunner en zachter. De plant wordt 2 tot 4 meter hoog en bloeit met klokvormige witte tot crème kleurige bloemen.

 

De Yucca gloriosa heeft veel bijnamen zoals de Spaanse bajonet, palmlelie en glorieuze yucca. Het is een groenblijvende plant met een hoogte van ruim vijf meter, lange, smalle donkergroene bladeren en grote klokvormige meestal witte bloemen. De plant is vaak als sierplant te zien in Europa in landen als Griekenland en Spanje maar groeit inmiddels ook in het wild in onder andere Italië en Turkije.