Zingiberales

 

De Zingiberales of de Gemberachtige is een botanische naam en de orde bestaat uit 8 familienamen, 92 geslachten en ruim 2.000 soorten. Veel soorten van de Gemberachtige zijn tropische en subtropische sierplanten, in Europa zijn de Gemberachtige vaak als sierplant te zien in landen als Spanje, Portugal en Griekenland. Van sommige soorten Zingiberales zijn de knolvormige wortelstokken eetbaar. Die knolvormige wortelstokken heten rizomen, een bekende rizoom is gember. Belangrijke voedingsgewassen zijn onder andere de banaan en kruiden zoals gember en kardemon.

 

 

Zingiberales – Gemberachtige

 

De acht families van de Zingiberales of Gemberachtige zijn de: 1) Zingiberaceae (Gemberfamilie), 2) Musaceae (Banaanfamilie), 3) Marantaceae (Maranta of gebedenplant), 4) Strelitziaceae (Paradijsvogelbloem familie), 5) Cannaceae (Bloemriet familie), 6) Heliconiaceae (Heliconia), 7) Lowiaceae en 8) Costaceae. (Van de Lowiaceae en Costaceae zijn geen Nederlandse namen bekend.)

 

1) De Gemberfamilie is de grootste familie van de Gemberachtige en bestaat uit 52 geslachten met ruim 1200 soorten. Veel soorten zijn sierplanten maar er zijn ook bekende geneeskrachtige planten of planten die culinaire kruiden leveren zoals gember, kurkuma, laos kruid en kardemon.

 

2) De Banaanfamilie kent drie geslachten met circa 40 soorten waaronder de bekende banaan, babybananen en bakbananen maar ook de Abaca met als vezel manillahennep waar sterk touw van wordt gemaakt.

 

3) De Maranta-familie bestaat uit circa 30 geslachten met ongeveer 540 soorten, de meeste soorten zijn sierplanten en vaak te zien als kamerplant met bont gekleurd blad. De Maranta wordt ook wel de gebedenplant genoemd, de naam is afgeleid van het woord Maranata (Maranatha) uit het Aramees met als betekenis “Onze Heer, kom”.

 

4) De Paradijsvogelbloem-familie bestaat uit drie geslachten en zeven soorten, de drie geslachten zijn Phenakospermum, Ravenala met de Reizigersboom en Strelitzia met de Paradijsvogelbloem.

 

5) De Bloemrietfamilie kent maar 1 geslacht, dit is de Canna of het Bloemriet.

 

6) De Heliconia-familie bestaat uit 1 geslacht met circa 200 soorten, de Heliconia wordt ook wel kreeftklauwen of Valse paradijsvogelbloem genoemd. De naam is afgeleid van de Griekse berg Helikon, de berg waar volgens de Griekse mythologie de muzen woonden.

 

7) De Lowiaceae kent maar 1 geslacht, dit is de Orchidanta of de Orchidee-bloem met circa 15 soorten.

 

8) De Costaceae bestaat uit acht geslachten met circa 120 soorten.