Corsica

 

Corsica is een Frans eiland in de Middellandse Zee, het eiland ligt circa 180 kilometer ten zuidoosten van Frankrijk, 80 kilometer ten westen van Italië en op zo’n 10 kilometer ten noorden van het Italiaanse eiland Sardinië. De vlag van Corsica is een morenhoofd met een witte bandana op een witte achtergrond en wordt de “bandera testa mora” genoemd.

Corsica heeft als bijnaam het “Eiland van de Schoonheid”.

 

 

Corsica heeft een oppervlakte van 8680 vierkante kilometer, het is een bergachtig eiland en de hoogste top is de Monte Cinto met een hoogte van 2706 meter. De kustlijn heeft een lengte van ruim 1000 kilometer waarvan ongeveer een derde uit strand bestaat. Corsica heeft een mediterraan klimaat met warme en droge zomers en milde winters met neerslag.

 

Het eiland heeft twee departementen de Haute-Corse in het noorden met de noordelingen als inwoners en het departement Corse-du-Sud in het zuiden met de zuiderlingen als inwoners. In het noordelijke departement liggen onder andere de plaatsen Bastia, Corte en Calvi, in het zuidelijke departement liggen onder andere de plaatsen Ajaccio, Bonifacio en Porto-Vecchio.

De hoofdstad van Corsica is Ajaccio, het is een levendige stad met veel bezienswaardigheden centraal aan de westkust van het eiland gelegen in het zuidelijke departement. Het is ook de geboortestad van Napoleon.

 

Natuur Corsica

 

Corsica is een eiland met een gevarieerde natuur van bergen, rotsachtige kusten met imposante kliffen en een aangenaam klimaat. De Corsicaanse Maquis zijn grotendeels groenblijvende struiken die goed groeien in een wat drogere omgeving, de planten zoals brem, lavendel, zonneroosje, mirte en boomhei bloeien al vroeg in het jaar en verspreiden een zoete kruidachtige geur.

 

De lagere vegetatie wordt wel de Garrigue genoemd met planten zoals tijm, rozemarijn, echte salie en verschillende soorten wolfsmelk.

 

Boomsoorten op het eiland zijn onder andere steeneik, kurkeik, tamme kastanje, rode beuk, groene els, dennensoorten zoals de Aleppoden, zilverspar, de zwarte den en de zeeden. De Zwarte den wordt ook wel de Corsicaanse den (Pinus nigra ssp. Laricio) genoemd en komt veel voor op het eiland, de boom bereikt een hoogte van 35 tot 50 meter en kan bijna 1000 jaar oud worden. De Corsicaanse den wordt veel gebruikt als timmerhout en de hars is waardevol. Andere bekende mediterrane soorten zijn vooral de oleander, de mimosa en platanen.

 

De tamme kastanje wordt op Corsica wel de broodboom genoemd omdat het een belangrijke voedselbron was in tijden van hongersnood. Verder zijn er op het eiland boomgaarden van onder andere olijfbomen, sinaasappels, citroenen, limoenen, vijgenbomen, perzikbomen en amandelbomen en wijngaarden met verschillende druivensoorten.

 

Corsica is een belangrijke plaats voor migrerende vogels in de maanden oktober tot en met maart, in de lagunes aan de oostkust zijn er in die maanden veel steltlopers en watervogels te zien zoals de wulp, watersnip, zomertaling, wintertaling, tureluur, dwergstern en de griel.

 

Roofvogels op Corsica zijn onder andere de visarend, steenarend, lammergier, rode wouw, buizerd, slangenarend en torenvalk. De Corsicaanse boomklever is endemisch voor het eiland, de zangvogel broedt vooral in de Corsicaanse den.

 

Het regionale natuurpark Corsica omvat bijna 40% van het eiland en binnen het natuurpark liggen onder andere het Unesco werelderfgoed: Golf van Porto met de Calanche van Piana, Golf van Girolata en het Scandola natuurreservaat.

 

Corsica is een fascinerend eiland om tijdens een vakantie te verkennen met een zonnig klimaat, een rijke natuur en cultuur en lokale tradities. Kenmerkend zijn onder andere de Genuese torens in het landschap en de gevarieerde lokale soorten kaas, vlees en honing met een intense smaak. Er zijn mooi gelegen bergdorpen, kustplaatsen, gevarieerde stranden van rots tot zand en indrukwekkende wandelroutes door de bergen of langs de kust.

Er zijn veel bezienswaardigheden en mooie stranden beschreven bij de bekendste plaatsen voor een vakantie.

 

Vakantiebestemmingen Corsica en natuur en cultuur Corsica

vakantiebestemmingen Corsica

 

natuur en cultuur Corsica

 

overige informatie