Ajaccio

 

Ajaccio is de hoofdstad van Corsica en de grootse stad van het eiland, de stad ligt aan noordkust van de Golf van Ajaccio in het westen van het Franse eiland en aan de voet van de beboste heuvels. Het is een belangrijke havenplaats met een gewone haven voor de ferry en kleine vrachtschepen, een jachthaven en een vissershaven. De stad is samen met de stad Bastia, het economische en commerciële centrum van Corsica. Ajaccio is de geboortestad van de Franse keizer Napoleon en zijn broer Lodewijk Napoleon, koning van Holland en wordt ook wel de Keizerstad genoemd.

 

Ajaccio werd in de negentiende eeuw een populaire plaats als verblijfplaats voor de winter vanwege het aangename klimaat. Er is een regelmatige ferry verbinding naar het vasteland van Frankrijk naar de steden Marseille, Toulon en Nice en naar het Italiaanse vasteland en het eiland Sardinië. Bij de lokale luchthaven Ajaccio Napoleon Bonaparte ligt het hoofdkantoor van Air Corsica en bij de haven ligt het treinstation met een spoorweg naar de plaatsen Corte, Bastia en Calvi op het eiland.

 

Het is een sfeervolle en levendige stad met de oude stad, pleinen, winkeltjes, hotels en restaurants en een aantal mooie stranden, het is ook een goede uitvalsbasis om het eiland te verkennen.

 

Bezienswaardigheden Ajaccio

 

 

  • De citadel van Ajaccio was oorspronkelijk een versterking van de vestingstad en ligt aan de noordzijde van de baai, dit deel van de vesting werd in de zestiende eeuw gebouwd voor bescherming van de haven. Bij de citadel ligt nu ook een vuurtoren.
  • Het museum Napoleonien in het stadhuis van Ajaccio.
  • Het Maison Bonaparte of het Casa Buonoparte is het geboortehuis van Napoleon Bonaparte, zijn geboortejaar is 1769. In het geboortehuis is ook het museum met meubels, schilderijen en gebruiksvoorwerpen uit de achttiende eeuw deels gebruikt door de familie Bonaparte. Het huis werd door de familie geschonken aan de Franse staat in 1923, het werd gerestaureerd en is nu een historisch monument en een museum. De familie Bonaparte verhuisde later naar Marseille en keerden terug naar Ajaccio in 1797.
  • Het plein Charles de Gualle ligt in het centrum van de stad, centraal op het plein staat het standbeeld van Napoleon als ruiter op een paard en rondom hem standbeelden van zijn broers.
  • Het plein Giraud eveneens met een standbeeld van Napoleon.
  • Het museum Fesch is gevestigd in het gelijknamige paleis, er is een grote collectie schilderijen van bekende Franse en Italiaanse meesters zoals Botticelli.
  • Het plein Foche met een fontein en het grote standbeeld van Napoleon, aan de voet van het standbeeld liggen vier leeuwen.
  • De Kathedraal van Ajaccio of de kathedraal Notre-Dame-de-l’Assomption is gebouwd in barok stijl tussen 1577 en 1593 naar het ontwerp van een Italiaanse architect. Napoleon Bonaparte is op 21 juli 1771 in deze kathedraal gedoopt. Er is een mooi interieur met kapellen, zuilen en een koepel met fresco’s. Rond het centrale altaarstuk staan pilaren van zwart marmer uit het Italiaanse Portovenere.

 

 

De Archipel van Sanguinaires zijn vier eilandjes bij de ingang van de Golf van Ajaccio met een vuurtoren en oude Genuaanse torens. De Sanguinaires eilanden is een Natura-2000 natuurgebied met zeldzame plantensoorten en veel zeevogels zoals de opvallende papegaaiduiker. Het lokale VVV informatiecentrum ligt aan de boulevard bij de haven en is geopend van maandag t/m zaterdag.