Bastia

 

Bastia ligt in het noordoosten van Corsica in het departement Haute-Corse en heeft een mooie ligging aan zee tussen de bergen van Pigno en het schiereiland Kaap Corsica. Het is een havenstad en de tweede grootste stad van het eiland, een gedeelte van de oude haven is nu in gebruik als jachthaven. Er varen veerboten vanuit de haven van Bastia naar onder andere Marseille en Nice op het vasteland van Frankrijk en naar ondere andere Genua en Savona op het vasteland van Italië. Het is ook het startpunt van de Corsicaanse spoorlijn met een verbinding naar Ajaccio en Calvi, de luchthaven ligt 16 kilometer ten zuiden van de stad. Het toeristische centrum van de stad is de oude haven, deze ligt in een opmerkelijk smalle baai en heeft een beschutte ligging.

 

 

Rondom het plein Saint-Nicolas staan veel palmbomen en er zijn restaurants en cafés met gezellige terrassen.

De jachthaven is meer een uitgaansgebied voor in de avonduren met bars, restaurants en nachtclubs.

 

Ten noorden van de haven ligt een opvallend parfummuseum, het Laboratoire Parfumerie Cyrnarom, met zeldzame parfums met de geur van de Corsicaanse natuur zoals maquis, mirte, dennen of viooltjes. De parfums zijn ook te koop en er is een handleiding voor het zelf maken van parfum.

 

Vanaf hier loopt er een weg naar de oude stad, Terra Nova, in de authentieke oude stad met smalle straatjes ligt centraal het marktplein en de kerk Saint-Jean-Baptiste in barok stijl gebouwd. Achter de kerk ligt het oude stadhuis. Andere bekende gebouwen zijn de opera, de kapel van Saint-Roche en de citadel met het paleis van de gouverneur. De citadel en het paleis van de Genuese gouverneur zijn gebouwd in de veertiende eeuw en in het palies is nu het gemeente museum gevestigd. De collectie in het museum heeft vier thema’s waaronder het ontstaan en de ontwikkeling van de stad  Bastia.

 

In de stad en de mooi omgeving zijn verschillende films opgenomen en elk jaar in oktober is er een filmfestival. Het Arte Mare filmfestival wordt al 36 georganiseerd waarbij vooral de competitie tussen films van studenten in de belangstelling staat. In de stad zijn een aantal stadsparken en tuinen rondom de historische gebouwen, de meeste tuinen zijn open voor een bezichtiging.

 

Rondom de stad liggen goede stranden en er zijn veel excursie mogelijkheden van wandeltochten in de bergen van Pigno naar het schiereiland Kaap Corsica tot boottochten naar onder andere het Italiaanse eiland Elba of een rondvaart langs de noordelijke kaap van Corsica. Het lokale toeristenkantoor is gevestigd op het plein Saint-Nicolas en in de stad of in de directe omgeving is er een ruime keus in hotels en pensions.