Bonifacio

 

Bonifacio op het Franse eiland Corsica is de meest zuidelijk stad van het eiland, de mooi gelegen stad is op een rots gebouwd aan de Middellandse Zee en ligt aan de Straat van Bonifacio tegenover het Italiaans eiland Sardinië. De zuidelijke kust is een uitloper van witte kalksteen en heeft door erosie deze vorm gekregen. Bonifacio heeft een indrukwekkende ligging op de rots aan de rand van een soort ravijn in zee. De haven van de stad ligt aan de Baai van Bonifacio, de stad bestaat uit twee delen: de Oude stad en de Bovenstad. De citadel, een gedeelte van de oorspronkelijke vesting, ligt in de bovenstad en werd gebouwd in de negende eeuw met uitzicht op de Middellandse Zee.

 

 

De bovenstad ligt op de rots van krijtgesteente, een kaap met een lengte van 1600 meter en een breedte van 100 meter, de bovenstad heeft een lengte van zo’n 900 meter. Aan de landzijde van deze bijzondere landtong is een baai ontstaan met de allure van een fjord.

 

De stad en de vesting liggen op een hoogte van ruim 70 meter, de citadel van Bonifacio is nu een museum en aan de voet van de rots ligt de haven en een kleine woonwijk.

 

De natuurlijke haven heeft een beschermde ligging en is altijd al een belangrijk centrum geweest voor de handel. Vanuit de haven varen er veerboten naar onder andere Sardinië en er is een vissershaven en een jachthaven. Er zijn goede restaurants waar vooral de verse vis die in de omgeving wordt gevangen op het menu staat. Er varen vanuit de haven rondvaartboten voor een korte excursie naar de grotten rondom Bonifacio waarbij de indrukwekkende kliffen van de stad vanaf zee te zien zijn.

 

Vanaf zee is er ook mooi zicht op de Trap van koning Aragon die uitgehouwen is in de rots. De steile trap heeft 187 treden en werd volgens de legende in een nacht in de rots uitgekapt door het leger van koning van Aragon Alfonso V, na de belegering van Bonifacio in 1420. Later werd aangenomen dat deze legende niet op waarheid zou berusten maar dat de trap is uitgehouwen door een religieuze orde van franciscanen om toegang te krijgen tot een bron met drinkwater aan de voet van de trap.

 

De grote losstaande rots in zee is ook goed te zien vanaf zee, deze rots wordt wel de “Grote vinger” of de “Zandkorrel” genoemd.

 

 

De Oude stad is een sfeervolle stad met smalle straten en hoge huizen die dicht op elkaar staan. De stad werd op deze wijze gebouwd als bescherming tegen de grillige invloeden van het weer in de Straat van Bonifacio. In de stad en omgeving zijn er verschillende bezienswaardigheden zoals kerken, Genuese torens, archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd en een bijzonder zeemansgraf.

 

Rondom Bonifacio liggen goede stranden en er is een ruime keus in hotels, restaurants en mogelijkheden om meer van het eiland Corsica te zien op eigen gelegenheid  met een excursie, wandeltocht of een rondvaart.