Calvi

 

Calvi ligt in het noordwesten van Corsica, de kleine stad heeft een mooie ligging aan de Golf van Calvi en werd van oorsprong verdeeld in de lager gelegen stad met de haven en het marktplein en de bovenstad met de citadel en het paleis van de gouverneur. Aan het einde van de twintigste eeuw is het centrum van de stad vanwege uitbreiding van de stad verplaats naar de zuidelijke ingang van de stad en in het deel tussen de boven- en benedenstad zijn huizen en wat winkels gebouwd. Calvi wordt een van de mogelijke geboorteplaatsen van de ontdekkingsreiziger Christopher Columbus genoemd.

 

Calvi is vanwege de gunstige ligging in de Balagne regio een van de belangrijkste toeristische bestemmingen op het eiland. De stad ligt aan een mooie beschutte baai tussen de heuvels met het lange strand La Pinede en er is een jachthaven. In de haven meren regelmatig cruiseschepen aan voor een bezichtiging van het eiland en in de zomermaanden zijn er verschillende festivals. Het festival “Calvi on the Rocks”, is een jaarlijks muziekfestival met dj’s op het strand en in de haven.

 

Er zijn in de directe omgeving goede wandelroutes langs de kust met mediterrane begroeiing en strandjes of naar de rotsachtige kust met de vuurtoren bij de Golf van Revvelata. Er is ook een wandelroute lang de wijngaarden van de streek Balagne, met een lokale wijn productie.

 

De citadel van Calvi met de vestingwerken werd gebouwd tussen de vijftiende en de zeventiende eeuw. De citadel, de vestingmuren met de vier grote bastions en de zouttoren zijn een historisch monument. Binnen de vesting zijn een aantal bezienswaardigheden zoals een kapel, het huis van Christopher Columbus en het voormalige huis van de gouverneur, later werd dit een kazerne.

 

Vanaf de citadel is er een mooi uitzicht op de omgeving, andere bezienswaardigheden zijn onder andere het paleis van de gouverneur en de zouttoren. De toren werd gebouwd in 1495 als uitkijktoren en zout opslagplaats. De kathedraal van Calvi, de pro-kathedraal Saint-Jean-Baptiste, werd oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw en gedeeltelijk herbouwd in 1570 in Corsicaanse barokstijl, de kerk heeft een mooi interieur met onder andere beelden en een doopvont van wit marmer. In de omgeving zijn er meer kerken en kapellen een religieus erfgoed.

 

 

Het schiereiland La Revvelata ligt aan de noodwestkust aan de Golf van Calvi, het is een rotsachtige kaap met een vuurtoren die uitsteekt in zee. Het schiereiland is een beschermd natuurgebied met verschillende soorten planten en dieren. Calenzana ligt ten zuidoosten van Calvi en staat bekend als het noordelijke eindpunt van de Corsicaanse wandelroute GR20. Het heuvelachtige gebied is ook een beschermd natuurgebied.

 

Het toeristen informatiecentrum van Calvi en de Balagne regio ligt bij de haven, er is een ruim aanbod excursie mogelijkheden, een camping en hotels van eenvoudig tot luxe in het centrum of de omgeving.