Corte

 

Corte op het eiland Corsica ligt centraal in het binnenland, 80 kilometer ten noordoosten van de hoofdplaats Ajaccio. Corte is een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland vanwege de pittoreske oude stad en de opvallende ligging van de citadel en wordt ook wel de mooiste stad van het eiland genoemd.

 

 

De stad is goed bereikbaar via de lokale wegen vanaf Ajaccio en Bastia en met de trein via de spoorlijn Ajaccio-Bastia. De enige universiteit van het eiland is gevestigd in deze stad, er zijn verschillende studierichtingen en circa 4000 studenten. Corte is voor de bewoners van Corsica de historische en culturele hoofdstad van het eiland.

 

 

De citadel van Corte is de enige vesting in het binnenland van heel Corsica. De toegang tot het stadje tussen de rotsen in de vallei werd in de negende eeuw al versterkt. Het fort werd in de veertiende eeuw gebouwd en het nationale paleis in de zestiende en zeventiende eeuw. Het meest kenmerkende aan de vesting is het gedeelte op de meest zuidelijke punt van de hoge rots, deze uitkijkpost wordt wel de Belvedere of het Adelaarsnest genoemd. Binnen de vesting lagen kleine huizen, een kapel en later werd er een kazerne gebouwd. In de citadel is nu een etnografisch museum met tentoonstellingen over de historie van het stadje en de omgeving.

 

 

De Oude stad ligt aan de voet van de citadel, in de oude stad liggen drie historische wijken met smalle straten, winkels met veel lokale producten en cafeetjes. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere een groot aantal kerken en het huis van Jean-Toussaint Arrighi de Casanova. Hij was een neef van Napoleon I van Frankrijk en geboren in Corte in 1778, het huis van Arrighi is nu een historisch monument.

 

Natuur omgeving Corte

 

De hoogteverschillen van de gemeente Corte zijn ontstaan door de ligging in de bergen en de vallei, het laagste deel ligt op een hoogte van bijna 300 meter, het hoogste deel van de gemeente ligt op een hoogte van 2622 meter aan de uitlopers van de Monte Rotondo, de op een na hoogste berg van Corsica met een hoogte van 2622 meter. Corte ligt op relatief korte afstand van de Monte Cinto, de hoogste berg van het eiland en in de omgeving van het Meer van Nino. De gemeente ligt binnen de grenzen van het regionale natuurpark Corsica en in het natuurreservaat Monte Rotonde massief en is deel van de lange afstandswandelroute GR20. In de directe omgeving liggen de Restonica vallei en de territoriale bossen van Corsica.

In de citadel van Corte is een bezoekerscentrum met informatie over wandelroutes en de flora en fauna in de omgeving.