Fango vallei

 

De Fango Vallei op Corsica is een Unesco biosfeerreservaat in het noordwesten van het Franse eiland. Het biosfeerreservaat heeft een oppervlakte van ruim 250 kilometer en ligt tussen de plaatsen Calvi en Osani. De Fango Delta ligt centaal in het gebied bij de plaats Galeria.

 

 

Het hele natuurgebied volgt de Fango Vallei en de Fango rivier, hierdoor zijn de hoogteverschillen kenmerkend voor het gebied, het hoogste punt ligt op een hoogte van 2556 meter en het laagste punt ligt bij de Golf van Galeria.

 

 

De Fango rivier is een kustrivier met een lengte van 22,6 kilometer en stroomt in het departement Haute-Corse. De rivier ontstaat in de berg Capu Tafunatu bij het dorp Albertacce en mondt uit in de Golf van Galeria.

 

 

De Capu Tafunatu is een berg op Corsica met een hoogte van 2335 meter. De Fango vallei is een grotendeels groenblijvende vallei met mediterrane plantengroei van bossen met  steeneik en de vegetatie maquis. In het steile landschap leven onder andere het kleine wilde schaap de Corsicaanse moeflon, de lammergier en de steenarend. Het is een dunbevolkt gebeid met enkele bergdorpen en in totaal ruim 400 inwoners.

 

 

De monding van de rivier Fango vormt een rivierdelta waar verschillende soorten vogels, vissen en amfibieën leven.

In het gebied zijn wandelingen en klimtochten mogelijk, er is ook een wandelroute langs de Genuese torens en naar de mijnen van Argentella. Een andere wandelroute loopt door de vallei langs de kerken in het gebied. Het hele biosfeerreservaat ligt in het regionaal natuurpark Corsica en hier zijn bezoekerscentra met informatie over de flora en fauna en de mogelijkheden om het gebied met een gids te verkennen.