Regionaal Natuurpark Corsica

 

Het Regionaal Natuurpark van Corsica heeft een oppervlakte van 3500 vierkante kilometer, bijna 40% van het eiland. In het natuurpark liggen onder andere het biosfeerreservaat de Fango Vallei, het natuurreservaat Scandola, de schildpaddenstad Moltifao, de bergpas Col de Bavella, het Meer van Nino, de archeologische opgravingen Capula en Cucuruzzu en de lange afstand route Grande Randonnee 20 of de GR20.

 

De GR20 wordt wel het moeilijkste wandelpad van Europa genoemd en heeft een lengte van 179 kilometer. De beste maanden om een deel van het lange afstandswandelpad te lopen zijn vanaf juni tot oktober. Er zijn verschillende etappes met een wandeling van circa drie tot vier uur. Er zijn wandelkaarten van de verschillende routes en het is mogelijk om met een gids te wandelen.

 

 

Golf van Porto

 

De Golf van Porto is een baai en ligt tussen het noordelijke Punta Scopa bij Osani en het zuidelijke Capu Rossu bij Piana. De baai is vernoemd naar Porto, dit is het havenplaatsje van de gemeente Ota.

De Golf van Porto met de Calanche van Piana, Golf van Girolata en Scandola-reservaat is in zijn geheel een natuurlijk werelderfgoed. Het is een gebied met een oppervlakte van 118 vierkante kilometer met een veelzijdig onderwater leven, eilandjes, rode kliffen, grotten en zandstranden. In de haven van Porto staat een opvallende vierkante Genuese toren en ten zuiden van de toren ligt een breed strand.

 

Calanche van Piana

 

 

De Calanche van Piana ligt tussen de plaatsen Ajaccio en Calvi aan de Corsicaanse kustweg. Een Calanque of Calanche is een diepe vallei met steile hellingen van kalksteen of dolomiet aan de kust  en gedeeltelijk in zee gelegen. De rotsen hebben grillige vormen, een van de meest opmerkelijke is een rotsformatie met een opening in de vorm van hart. Er zijn een aantal wandelpaden langs de indrukwekkende rotsformaties.

 

Scandola natuurreservaat

 

Het natuurreservaat Scandola heeft een oppervlakte van ruim 16 vierkante kilometer en ligt in het westen van Corsica in de gemeente Osani in het departement Corse-du-Sud. Het natuurgebied is een schiereiland in het noorden van de Golf van Porto en alleen bereikbaar via een wandelpad langs de kustweg of de zee. Er zijn indrukwekkende rotsen ontstaan door gebergtevorming en vulkaanuitbarstingen met steile rotsen en rode kliffen. Er groeien ruim 30 endemische plantensoorten, er leven veel soorten zeevogels en roofvogels en in het natuurgebied leeft de tuimelaar; een robuuste grijze dolfijn. Met een rondvaartboot vanuit onder andere Porto en Calvi kan er een excursie worden gemaakt naar het natuurgebied.

 

Girolata ligt op het schiereiland Scandola circa 30 kilometer ten noorden van de plaats Porto aan de Golf van Girolata. Het wandelpad langs de kustweg naar het Scandola natuurreservaat eindigt in dit dorp. In Girolata staan enkele huizen en de restanten van een Genuaans fort, het dorp is deel van het natuurlijk werelderfgoed.

 

Meer van Nino

 

 

Het Meer van Nino of Lac de Nino ligt op een hoogte van 1743 meter en heeft een diepte van twaalf meter. Het meer is de bron van de rivier Tavignano, een rivier met een lengte van 89 kilometer die uitmondt in de Tyrreense Zee bij de plaats Aleria. Het Lac de Nino is deel van het lange afstand wandelpad GR20, rond het meer liggen “pozinnes” een soort van vennen, graslanden met stroompjes water die kenmerkend zijn voor Corsica en er lopen paarden.

 

Moltifao is een stadje in het noorden van het eiland binnen de grenzen van het regionale natuurpark en ligt op een hoogte van 400 meter. Bezienswaardigheden zijn onder andere de kerk met de opvallende klokkentoren, de kopermijn en drie Genuaanse bruggen.

 

Buiten het centrum bij de ingang van de Asco kloof aan de zuidelijke oever van de Asco rivier ligt de schildpaddenstad. Een centrum voor de opvang van vooral de Griekse landschildpad en dagelijks open voor bezoekers.

 

Col de Bavella

 

De Col de Bavella ligt bij het gelijknamige dorp Bavella, het is de meest zuidelijke pas van Corsica en ligt op een hoogte van 1218 meter. De Col de Bavella verbindt Sari-Solenzara met Zonza in Alta Rocca en wordt wel gezien als een van de mooiste routes op het eiland. Het is een bekende route voor wielrenners en het startpunt voor wandelingen en klimtochten in het Bavella massief.

 

Er staat een Maria standbeeld van Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Sneeuw om bezoekers te beschermen voor de gevaren in bergen. Elk jaar in augustus is er een bijzondere pelgrimstocht op Corsica naar het standbeeld.

 

Het Regionaal Natuurpark Corsica heeft informatiecentra voor bezoekers in de plaatsen Ajaccio, Bastia, Calenzana, Corte en Evisa. Er is veel informatie beschikbaar over de flora en fauna in het gebied en de mogelijkheden om het gebied te verkennen via land of zee met of zonder begeleiding.