Kasteel van Chambord

 

Het Kasteel van Chambord in het midden van Frankrijk ligt in de Loirevallei of het Loiredal in het departement Loir-et-Cher en in de regio Centre-Val de Loire. Het Kasteel van Chambord is het grootste kasteel in het Loiredal en gebouwd tussen 1519 en 1542. Het kasteel of het château is gebouwd in de kenmerkende Franse renaissancearchitectuur, een combinatie van middeleeuwse en klassieke renaissance constructies. Het werd gebouwd in opdracht van koning Frans I van Frankrijk en het moest gebruikt kunnen worden als jachthuis. Het kasteel is nu een Unesco werelderfgoed binnen het werelderfgoed culturele landschap van de Loirevallei en er zijn circa 800.000 bezoekers per jaar.

 

 

Het decoratieve en massieve kasteel is gebouwd met vier grote bastions op de hoeken, voor de hoektorens werd een gracht aangelegd en de bastions vormden een verbinding voor het bouwen van de twee grote centrale torens. Een gracht diende normaal als verdediging tegen vijanden maar Chambord werd niet als een vesting gebouwd en de slotgracht werd meer gezien als decoratie. In het kasteel Chambord zijn in totaal 440 kamers, ze zijn in Franse en Italiaanse stijl gebouwd en gemeubileerd, er zijn verder 84 trappen en 282 open haarden in het gebouw. In het midden van het kasteel ligt een bijzondere dubbele wenteltrap naar drie verdiepingen.

 

 

Het dak van het kasteel lijkt wel wat op de skyline van een stad met elf soorten torens en drie soorten schoorstenen die niet symmetrisch zijn gebouwd. Koning Frans I van Frankrijk wilde een skyline die leek op die van de stad Constantinopel, het huidige Istanboel. De imposante gevel heeft een lengte van 128 meter, ruim 800 gebeeldhouwde kolommen en veel decoraties aan de buitenkant.

 

 

Rondom het kasteel ligt een groot park met veel boomsoorten en een wildreservaat met edelherten. Het was een mooi decoratief, bijna sprookjesachtig kasteel, wellicht het meest luxueuze jachthuis ooit, bedacht door de koning. Maar het kasteel was niet praktisch om in te wonen, de grote kamers met de hoge plafonds waren bijna niet te verwarmen, er was veel personeel nodig om de bijna 300 open haarden aan te houden. In de omgeving was geen dorp of landgoed en voedsel, behalve de opbrengst van de jacht, moest apart worden gebracht. De koning kwam alleen naar het kasteel voor af en toe een korte periode om te jagen en heeft hier in totaal nauwelijks zeven weken daadwerkelijk gewoond.

 

Openingstijden en entree

 

Chambord is het hele jaar geopend voor bezoekers, in de zomermaanden van 09:00 tot 18:00 uur en in de wintermaanden van 09:00 tot 17:00 uur. De entreeprijs is 13 euro per persoon, onder de 18 is de toegang gratis (2019).

Vergelijk de beste hotels in de regio Loir et Cher