Kasteel van Pierrefonds

 

Het Kasteel van Pierrefonds in het noorden van Frankrijk ligt in het departement Oise in de regio Hauts-de-France op korte afstand van het Bos van Compiègne. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd tussen 1393 en 1407 in een middeleeuwse burcht stijl maar werd in de negentiende eeuw ingrijpend gerestaureerd waardoor het een wat minder defensieve uitstraling kreeg. Het kasteel Pierrefonds werd gebouwd in opdracht van Lodewijk I van Orléans, hij had de titel hertog van Orléans en was de jongere broer van koning Karel VI. Lodewijk I van Orléans had een belangrijke politieke rol tijdens de Honderdjarige Oorlog maar hij werd in 1407 vermoord door zijn neef Jan I van Bourgondië. Tijdens oorlog in de zestiende eeuw wordt er veel verwoest en het kasteel blijft tijdenlang een ruïne. In 1810 koopt Napoleon voor weinig geld de restanten van het kasteel en in de negentiende eeuw, in de Romantiek periode, is er weer meer belangstelling voor het kasteel. In grotendeels de tweede helft van de negentiende eeuw wordt het gebouw gerestaureerd met behoud van een romantische stijl.

 

 

De Koning van Beieren bezocht het gerestaureerde kasteel om ideeën op te doen voor de bouw van zijn beroemde en indrukwekkende kasteel Neuschwanstein in Duitsland en beide kastelen hebben een romantische of sprookjeachtige stijl, de kastelen moesten voldoen aan een romantisch ideaalbeeld van de middeleeuwen. Het Assepoester kasteel in het themapark Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida en het kasteel van Assepoester in Disneyland Tokio is onder andere gebaseerd op het Duitse kasteel maar ook op het Franse Pierrefonds.

 

 

Filmlocatie en openingstijden

 

Kasteel van Pierrefonds is een Frans historisch monument en wordt regelmatig gebruikt als filmlocatie, bijvoorbeeld in de film “The Messenger: The Story of Arc”, een Franse film uit 1999. In de BBC serie Merlin is het kasteel de thuisbasis van het koninkrijk Camelot en het kasteel is te zien in de Disney tv-serie Wizards of Waverly Place. In de film “The Man in the Iron Mask” met Leonardo DiCaprio is de locatie gebruikt als decor.

 

Pierrefonds is elke dag geopend voor bezoekers van 10:00 tot 17:30 uur en in de zomermaanden mei t/m augustus van 09:30 tot 18:00 uur. De toegangsprijs is 8 euro per persoon, met de “Parijs Museumpas” is de toegang gratis, deze museumpas kan gekocht worden voor 2, 4 of 6 dagen en is geldig voor ruim 50 musea of monumenten.