Nationaal Park Mercantour

 

Het Nationale Park Mercantour ligt in de Maritieme Alpen in Frankrijk, grotendeels in het departement Alpes-Maritimes, in het achterland van Nice en Menton op een kleine 50 kilometer van de Cote d’Azur. Het Nationale Park Mercantour heeft een oppervlakte van 68.500 hectare en een samenwerkingsverband met het aangrenzende regionale natuurpark Alpi Marittime in Italië. Het is een hooggebergte met als hoogste top Le Gelas op 3143 meter.

 

 

Flora en Fauna

 

In het Nationale Park Mercantour zijn verschillende diepe ravijnen, valleien, ruige rotshellingen, watervallen, beken, Alpenweiden, meren en met sneeuw bedekte bergtoppen. Door de verschillende klimaatinvloeden heeft het gebied een bijzonder rijke flora en fauna.

 

Er zijn olijfboomgaarden, zilversparbossen en bergden bossen. Van de ruim 4200 soorten planten die in Frankrijk voorkomen groeien er circa 2000 in Mercantour waarvan 200 soorten zeldzaam en 40 soorten endemisch zijn. Er leven in het gebied circa 100 endemische insectensoorten waaronder een aantal vlinders zoals endemische varianten van de kleine apollovlinder en de Nyodes gazelli.

Verder leven in het gebied: gemzen, steenbokken, moeflons, sneeuwhazen, marmotten en circa 50 wolven die waarschijnlijk vanuit Italië naar hier zijn gekomen. Vogelsoorten zijn onder andere: steenpatrijzen, dwerguil en de keizerarend die met enkele paren in het gebied broeden. 

 

Mont Bego

 

In het oosten van het park ligt op een hoogte van 2872 meter de Mont Bego, door lokale herders wel de heilige berg genoemd. Hier liggen de Vallée des Merveilles en de Vallée de Fontanalbe, in deze vallei der wonderen zijn ruim 35.500 rotstekeningen uit de Bronstijd gevonden.

 

Allos Meer Frankrijk

 

Allos Meer en Mont Pelat

 

In de Vallée du Haut-Verdon ligt op een hoogte van 2200 meter het Allos Meer, het grootse natuurlijke bergmeer van Europa op deze hoogte. Het meer is ontstaan door een gletsjer en omgeven door bergen van zandsteen.

 

 

De hoogste top in de vallei is de Mont Pelat op 3051 meter hoogte, hier leven onder andere steenarenden en hermelijnen en er is een schitterend uitzicht op het Allos Meer. 

 

Wandelpaden Mercantour

 

Er zijn een aantal bezoekerscentra met veel informatie over het Nationale Park Mercantour. In het gebied zijn circa 600 gemarkeerde wandelroutes waaronder delen van de  lange afstand wandelpaden: GR 5, Via Alpina, GR 52 en de  GR 52A. De GR 52 A is de Le Sentier Panoramique du Mercantour. GR staat voor Grande Randonnée, in het Nederlands worden ze wel de LAW’s genoemd (Lange Afstand Wandelpaden). Het park heeft een digitale ecoguide: kinderen leren de flora en fauna kennen door de speelse en educatieve functies van de gids. De digitale wandelroutes hebben een wandeltijd van 20 minuten tot 4 uur en een gedetailleerde kaart met alle bijzonderheden van Mercantour. Er is ook een netwerk van Mercantour ecotoerisme exploitanten die behulpzaam zijn bij het ontdekken van het natuurlijke en culturele erfgoed van het Nationale Park. In sommige bergdorpen in de randzones van het gebied is het mogelijk om te overnachten, er is onder andere een boerderij met lama’s en een educatieve boerderij. Er zijn ook wandelroutes onder begeleiding van ervaren gidsen en diverse andere outdoor activiteiten. Ruime keus in hotels in de regio Alpes-Maritimes.