Mont Saint-Michel

 

Mont Saint-Michel is een rotsachtig schiereiland in een baai in het noordwesten van Frankrijk in het departement Manche in de regio Laag-Normandië. Op het eiland is de abdij van Saint-Michel gebouwd. Het klooster, de omliggende heuvels en de baai is een werelderfgoed en de Mont Saint-Michelbaai is een Ramsar wetland.

 

 

Abdij Saint-Michel

 

De eerste kerk werd al in 708 gebouwd op de rotspunt van het eiland, de kerk werd opgedragen aan Aartsengel Michael die in een visioen aan de monnik was verschenen. In de negende eeuw werd er een klooster gebouwd en het kloostercomplex, de abdij Saint-Michel is gebouwd tussen de 11de en de 16de eeuw. De abdij is een historisch monument en is nu een van de meest bezochte culturele bezienswaardigheden in Frankrijk. Het Benedictijnse kloostercomplex is gebouwd in een gotische stijl en wordt wel het “Wonder van het westen” genoemd of “La Merveille”. Het centrale gebouw bestaat uit drie verdiepingen met op de begane grond een provisiekamer, dan het scriptorium, de werkzaal van de monniken waar ze werkten aan manuscripten en de bovenste verdieping is voor gebed en meditatie.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van de abdij zijn afhankelijk van het getij en worden lokaal duidelijk aangegeven. De entreeprijs is      € 10,- per persoon, jongeren onder de 26 jaar uit een van de EU-landen gratis toegang (2019). In de directe omgeving ligt een maritiem museum en een ecologisch museum en verschillende leuke winkeltjes met lokale producten en souvenirs.

 

 

Mont Saint-Michel Baai

 

De Mont Saint-Michel Baai is een natuurgebied, een Ramsar wetland met uitgestrekte zandbanken en sterke getijden. De Baai van Saint-Michel is tevens lid van de “Club of the Most Beautiful Bays of the World”. De Mont Saint-Michel Baai heeft een oppervlakte van 620 vierkante kilometer. Door de baai stromen drie rivieren: de Couesnon rivier met een lengte van 101 kilometer, de La Sée rivier met een lengte van 78 kilometer en de Selune rivier met een lengte van 91 kilometer.

 

 

In de Mont Saint-Michel Baai is een van de grootste getijde verschillen van Europa, een periodieke wisseling van de waterstand onder invloed van de getijden. Hierdoor ontstaan zandbanken maar ook drijfzand, verder zijn er rotsachtige eilandjes, kliffen, duinen en riffen van zandkokerworm (Sabellaria alveolata). In het getijdengebied liggen de twee eilanden Saint-Michel en Tombelaine.

 

 

In het natuurgebied komt onder andere de dolfijnsoort Tuimelaar voor en de Gewone zeehond. De baai is een bijzonder vogelrijk gebied met veel steltlopers zoals de Scholekster, de Kanoet en de Bonte strandloper.

 

 

In het natuurgebied groeit de meeste Gesteelde zoutmelde (Atriplex pedunculata of Halimione pedunculata) van heel Frankrijk. De plant is een van de meest zeldzame soorten in de Europese zoute graslanden. In de directe omgeving zijn goede hotels in elke prijsklasse.