Parijs

 

Parijs Frankrijk

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en is een populaire toeristische bestemming. Door de stad loopt de rivier de Seine, de oevers van de Seine zijn werelderfgoed. Langs de oevers van de Seine staan veel imponerende gebouwen, zoals: de Notre Dame, de Sainte Chapelle, het Louvre, Palais de l’Institut, Les Invalides, Place de la Concorde, Grand Palais des Champs Elysees, het Palais de Chaillot en de Eiffeltoren.  

 

Oevers van de Seine

 

Notre Dame kathedraal Parijs

De werelderfgoed gebouwen langs de oevers van de Seine zijn een weergave van de evolutie van Parijs en kenmerkt de stad als een typische rivierstad.

 

Louvre Parijs

De kathedraal de Notre Dame en de kapel Sainte Chapelle liggen op het eiland Ile de la Cite, een eilandje in de Seine in het centrum van Parijs. De Notre Dame is een kathedraal in vroeggotische stijl en vooral bekend geworden door het boek: “De Klokkenluider van de Notre Dame” van Victor Hugo.

 

Het Louvre is van oorsprong een kasteel maar nu is het vooral een bekend museum met een uitgebreide collectie, van de ruim 300.000 kunstwerken die het museum bezit wordt circa 10% tentoongesteld in wisselende tentoonstellingen.

 

Het Palais de l’Institut is een monumentaal gebouw en wordt meestal het L’Institut de France genoemd, het instituut omvat vijf academies. De Franse academie is een weerspiegeling van het Franse culturele leven en reikt jaarlijks circa 60 literaire prijzen uit.

 

Een van de bruggen over de Seine is de Pont Alexandre III, het is een opmerkelijk versierde brug met sierlijke lantaarns, beelden van gouden paarden, cherubijnen en nimfen. De Pont Alexandre III wordt na de brug met de liefdesslotjes (Pont des Arts) wel de meest romantische brug van Parijs genoemd.  

 

Hotel National des Invalides is oorspronkelijk opgericht voor invalide Franse soldaten en bood onderdak aan circa 4.000 soldaten. Er is ook een begraafplaats voor Franse oorlogshelden, Napoleon Bonaparte en verschillende familieleden van hem liggen hier begraven. Het gebouw biedt nog steeds onderdak aan veteranen en er is een groot legermuseum.  

 

 

Het Place de la Concorde is een groot achthoekig plein aan het eind van de Champs-Elysees, het is het grootste plein van Parijs. Op het plein staan veel beelden en fonteinen, centraal op het plein staat een gigantische Egyptische obelisk. Grand Palais des Champs Elysees is een historisch complex, vooral gebouwd van glas en metaal, het is nu een museum. Het Palais de Chaillot wordt meestal Trocadero genoemd naar de Slag van Trocadero en ligt tussen de Seine en de Eiffeltoren in. In het gebouw zitten nu verschillende museums. Aan het einde van de Champs-Elysees op de Place Charles de Gaulle ligt de Arc de Triomphe, de triomfboog is de op een na grootste in de wereld.

 

 

De Eiffeltoren aan de oever van de Seine is wellicht het meest bekende bouwwerk van Europa. De beroemde toren trekt jaarlijks circa 6,7 miljoen bezoekers van over de hele wereld en biedt een schitterend uitzicht over Parijs.

 

 

Parken en tuinen Parijs

 

In Parijs zijn veel stadsparken, het bekendste park is het Parc du Champ-de-Mars aan de voet van de Eiffeltoren en het Jardins du Trocadero met de grote fonteinen. De Jardin des Tuileries is het grootste en het oudste park van Parijs. In het park is een beelden tentoonstelling, duizenden planten, een kinderspeelplaats en kinderen kunnen een rit op een pony maken of spelen met (huur) bootjes in het meer. In de zomermaanden is er een grote kermis aan het rand van het park. Het Arènes de Lutèce ligt in het 5e arrondissement, er zijn restanten van een Romeinse Arena en er worden regelmatig theatervoorstellingen gehouden. 

 

 

 

Het Jardin des Plantes in het 5e arrondissement is van oorsprong een kruidentuin, ontworpen door de lijfarts van Louis XIII, de kruiden dienden als medicijn en als studiemateriaal voor medische studenten. Later is er een rotstuin aan toegevoegd, diverse bloemperken en tropische kassen, ook is er een natuurmuseum en een draaimolen. Het Jardin du Luxembourg ligt in het 6e arrondissement en is in het begin van de 17e eeuw aangelegd voor Maria de’ Medici. Er is een vijver, een laan met exotische bomen, veel bloembedden en er zijn verschillende speeltuintjes, kinderen kunnen pony rijden in het park. Het Parc Monceau ligt in het 17e arrondissement, in het park staan oude bomen en een aantal standbeelden van onder andere Chopin en Guy de Maupassant. Er is een ruime keus in luxe, kleinschalige of comfortabele hotels in elke prijsklasse.