Pont du Gard

 

Pont du Gard ligt in Vers-pont-du-Gard in het zuiden van Frankrijk, 22 kilometer ten noorden van Nimes, 80 kilometer ten noordoosten van Montpellier, 25 kilometer ten westen van Avignon in het departement Gard in de regio Languedoc-Roussilion.

 

 

De Pont du Gard is een oud Romeins aquaduct en een brug over de rivier Gardon. De Gardon rivier of de Gard rivier met een lengte van 133 kilometer ontspringt in de Cevennen bergketen en mondt uit in de Rhône. Er liggen twee historische bruggen over de Gardon, de Pont Saint-Nicolas-de-Campagnac en de Pont du Gard.

 

Saint-Nicolas-de Campagnac

 

De Saint-Nicolas-de Campagnac brug is een boogbrug en gebouwd tussen 1245 en 1260. De brug ligt bij St. Anastasia en vormt de verbinding voor wegverkeer tussen Nimes en Uzes. Voordat de brug gebouwd werd staken voetgangers, ruiters en karren de rivier over via een veerpont bij de Romeinse weg maar deze overstroomde regelmatig in de wintermaanden. De latere brug werd vooral gebruikt voor het vervoer van graan en wijn.

 

Pont du Gard

 

De Pont du Gard is gebouwd als aquaduct, waarschijnlijk in de eerste helft van de eerste eeuw n. Chr. . Het Romeinse aquaduct had een lengte van 50 kilometer en was gebouwd om de stad Nemausus, nu Nimes, van water te voorzien. Het aquaduct met een hoogte van 49 meter is het hoogste Romeinse aquaduct en een van de best bewaarde. De Pont du Gard is een werelderfgoed, een historisch monument en een Grand Site de France.

 

Het Romeinse aquaduct is gebouwd op heuvelachtig terrein en slingert door de kloven van Uzes en Nimes, het bouwwerk werd gedeeltelijk ondergronds aangelegd. Het hoogteverschil tussen het begin- en eindpunt is slechts 12,6 meter met een gemiddelde hellingsgraad van 24,8 centimeter per kilometer. Waarschijnlijk hebben circa 1.000 mannen zo’n vier jaar aan het aquaduct gewerkt en bracht het technische meesterwerk zo’n 30.000 kubieke meter water per dag naar Nimes. In Nimes werd het water onder andere gebruikt voor Romeinse baden, tuinen en fonteinen.

 

Vanaf de middeleeuwen tot aan de 18de eeuw was het aquaduct al in gebruik als brug. In de 18de eeuw wordt de Pont du Gard gerestaureerd en versterkt en gebruikt als brug. De Pont du Gard heeft drie niveaus, het laagste niveau met 6 bogen is 142 meter lang, 6 meter breed en 22 meter hoog. Het middelste niveau met 11 bogen is 242 meter lang, 4 meter breed en 20 meter hoog. Het hoogste niveau van de Pont du Gard met 35 bogen is 275 meter lang, 3 meter breed en 7 meter hoog.

 

 

Openingstijden en entreeprijs

 

In de omgeving van de Pont du Gard zijn nog restanten te zien van het 50 kilometer lange aquaduct maar ook van gebouwen zoals een molen langs de Gardon rivier. Er zijn wandelroutes in de landelijke omgeving en men kan onder de brug door peddelen in een kano. De Pont du Gard is nu alleen voor voetgangers toegankelijk, op loopafstand van de brug is een bezoekerscentrum en een museum. In de avonduren is de brug sfeervol belicht.

 

 

De openingstijden zijn in de zomer van mei t/m september van 07:30 tot 00:00 uur, in de wintermaanden van 08:30 tot 19:00 uur. De entreeprijs is € 9,50, de ticketprijs is inclusief de bezienswaardigheden in de omgeving, de wandelroutes, de Pont du Gard, het museum en een expositie met film (2019).

 

Vergelijk de beste hotels en appartementen in Nimes.